subir imagen

10 nov 2015

I Workshop Anual d'INSA, les novetats al voltant de l'oli d'oliva


Cartell de la jornada
Durant el I Workshop Anual de L’Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària de la Universitat de Barcelona, que se celebrarà el proper 11 de novembre es presentaran recerques al voltant de l’oli d’oliva.

Les ponències se centraran principalment en les tècniques per determinar la qualitat i autenticitat de l’oli així com dels seus efectes beneficiosos per la salut en malalties cardiovasculars i càncer, així com altres aspectes culturals i gastronòmics.


Experts de diferents centres es reuniran el proper 11 de novembre en el primer Workshop Annual de L’Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària de la Universitat de Barcelona (INSA-UB) al voltant de L’univers de l’oli d’oliva.

En la trobada, que tindrà lloc de 9:30 a 17:15 hores al Campus de l’Alimentació de la UB (Santa Coloma de Gramenet) es presentaran resultats de treballs recents al voltant d’aquest ingredient bàsic de la dieta mediterrània.

Les ponències se centraran principalment en les tècniques per determinar la qualitat i autenticitat de l’oli així com dels seus efectes beneficiosos per la salut en malalties cardiovasculars i càncer.

Una altre vessant seran les presentacions en relació a la cultura i la gastronomia de l’oli, a càrrec de Jaume Biarnés (Fundació Alicia) i del Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya (La Granadella, Lleida).

DETERMINACIÓ DE LA QUALITAT DE L'OLI

Entre els temes que es presentaran hi ha l’autenticitat de l’oli d’oliva tema del que parlaran el professor Lanfranco Conte de la Universitat d’Udine (Itàlia) i les investigadores Alba Tres i Stefania Vichi (INSA-UB).

En aquesta línia, les investigadores Carmen González Barreiro (Universitat de Vigo) i Paola Quifer, del grup de Rosa Lamuela (INSA-UB) exposaran els resultats d’estudis de caracterització d’olis segons la varietat, les condicions de cultiu i la zona geogràfica.

 Pel que fa la qualitat sensorial de l’oli d’oliva verge, l’investigador Agustí Romero de l’IRTA, parlarà de l’anàlisi sensorial de l’oli, que s’està tractant de fer mitjançant processos estàndard més objectius dels que s’utilitzen actualment. Aquests és basen en l’anàlisi de grups de tastadors que són subjectius en les seves descripcions.

També l’investigador Diego Luís García de l’Instituto de la Grasa (Sevilla), analitzarà l’origen bioquímic de l’oli i l’aplicació en la percepció sensorial.

OLI I SALUT

Un altre dels temes girarà al voltant dels efectes beneficiosos de l’oli d’oliva principalment en malalties cardiovasculars, com explicarà el Dr. Ramon Estruch (UB-Hospital Clínic) en base a l’ampli estudi sobre dieta mediterrània PREDIMED. Tanmateix, Olga Castañer, de l’IMIM, parlarà de l’efecte nutrigenòmic de la dieta Mediterrània i de l’oli d’oliva.

En relació al càncer, la investigadora Emilia Juan (INSA-UB) explicarà la seva recerca sobre l’àcid maslínic, un dels components de l’oli d’oliva, i la seva aplicació com a ingredient funcional pels seus efectes de protecció en els primers estadis de la carcinogènesis de colon.

També relacionat amb aquest tipus de càncer, l’equip liderat per Juan José Moreno (INSA-UB) presentarà els resultats d’un estudi sobre l’efecte dels components de l’oli d’oliva verge extra en la proliferació cel·lular del càncer de colon.

El treball conclou que l’efecte de l’àcid oleic amb o sense oli d’oliva verge extra té diferents efectes en el creixement epitelial de l’intestí i pot influir en l’evolució de la malaltia.

Per la seva banda, les investigadores Montserrat Solanas (UAB) i Catalina Alarcón de la Lastra (Universitat de Sevilla) parlaran de l’efecte de l’oli d’oliva en la prevenció del càncer de pit en el tractament de malalties amb un important component inflamatori.

Enllaç al programa: http://www.ub.edu/campusalimentacio/ca/documents/Workshop_anual_INSA.pdf

SOBRE l’INSA

L’Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària de la Universitat de Barcelona (INSA-UB) és un institut propi ubicat al Campus de l’Alimentació de la UB a Santa Coloma de Gramenet. El seu objectiu és fer front a les demandes i les necessitats de la societat actual pel que fa a recerca, formació i prestació de serveis als sectors relacionats amb la indústria agroalimentària.


Compta amb prop de setanta investigadors experts en diferents àmbits de la nutrició, l’anàlisi i el control dels aliments, en seguretat alimentària i en l’estudi de les repercussions socials i econòmiques de l’alimentació.

L’INSA-UB va ser aprovat l’any 2005, promogut per vint-i-dos grups de recerca d’onze departaments adscrits a les facultats de Farmàcia, Biologia, Química i Geografia i Història.
http://www.ub.edu/insa/

SOBRE LA UNIVERSITAT DE BARCELONA

La Universitat de Barcelona és la primera universitat pública de Catalunya pel que fa a nombre d’estudiants, uns 66.000, i a oferta formativa. Ocupa el primer lloc en producció científica de l’Estat, fet que la converteix en el principal centre de recerca universitari d’Espanya i un dels més importants d’Europa, tant pel nombre de programes de recerca com per l’excel·lència assolida en aquest terreny.

La Universitat de Barcelona és la institució d’educació superior líder a Espanya en els principals rànquings internacionals. A més, és l’única universitat de l’Estat espanyol que aconsegueix posicionar-se entre les 200 millors universitats del món a l’Academic Ranking of World Universities (ARWU) —més conegut com a rànquing de Xangai—.

Als QS World University Rankings 2014-2015, també és la primera universitat d’Espanya i una de les 200 millors del món. A més, és l’única universitat de l’Estat que forma part de l’elit de les 200 millors universitats del món en 27 de les 30 àrees del coneixement, segons els QS World University Rankings 2015 by Subject.

Membre de les xarxes universitàries d’excel·lència més rellevants a escala internacional, com ara la Lliga d’Universitats de Recerca Europees (LERU), la Universitat de Barcelona ha estat escollida per liderar, a l’Estat, la nova comunitat de coneixement i innovació (KIC) centrada en vida saludable i envelliment actiu, EIT Health.

La Universitat de Barcelona disposa de 301 grups de recerca consolidats i, segons un informe de BiGGAR Economics, sol·licitat per la LERU, té un impacte de 1.400 milions d’euros en el valor afegit brut (VAB) de Catalunya —que representa el 0,72 % sobre el total català—, i un impacte directe en 21.870 llocs de treball (dades de 2014).

www.ub.eduwww.ub.edu
Guia d’experts de la Universitat de Barcelona: www.ub.edu/experts