El Gremi de Bacallaners de Catalunya i Estrella Damm van presentar el passat dilluns 10 de març la 2ª edició de la Ruta del Bacallà de Barcelona, que té lloc del 13 de març al 6 d’abril de 2014. Després de l’èxit de la primera edició, que va comptar amb les receptes de maridatge de bacallà i Estrella Damm Inedit el·laborades per 30 restaurants, enguany la nova ruta amplia el nombre d’establiments amb la participació de 33 restaurants i 13 bacallaneries agremiats al Gremi de Bacallaners de Catalunya.
La nova ruta té com a objectiu donar a conèixer i degustar el bacallà autèntic, coincidint amb la temporada de Quaresma, época en què tradicionalment creix el consum d’aquest peix blanc. Els consumidors podran conèixer els indrets on comprar i menjar bacallà amb la garantía del Gremi de Bacallaners, que en certifica la qualitat i la procedència.
Trenta-tres restaurants de renom de Barcelona, que destaquen per la seva manera de preparar, cuinar i servir el bacallà, oferiran dinars i sopars en què el protagonista serà el bacallà autèntic, el Gadus Morhua curat de manera tradicional. Cada establiment demostrarà la seva personal manera de cuinar aquest aliment oferint menús tancats d’entre 25 i 50 € que inclouen aperitiu, un primer i segon plat, postres i una ampolla d’Estrella Damm Inedit.
Com a novetat d’enguany, les bacallaneries de Barcelona es sumen a aquesta iniciativa oferint tastets de bacallà cada dijous, divendres o dissabte, segons l’establiment.
Bacallà, un peix amb història
El bacallà forma part indissociable de la història de la humanitat. Procedent dels mars del Nord i introduït pels pescadors bascos que feinejaven a les costes de Terranova des de l’època medieval, el bacallà ha esdevingut un dels ingredients més populars de la cuina tradicional mediterrània substituint ràpidament altres peixos salats, molt valorats des de l’antiguitat. Des de la seva introducció a la península ibèrica, el bacallà va tenir un èxit aclaparador, perquè un cop dessalat i rehidratat, queda melós i suau i combina bé amb molts ingredients.
Estrella Damm Inedit, el maridatge perfecte
La cervesa Estrella Damm Inedit és la primera cervesa pensada per al món de la gastronomia. Creada el 2008 amb la col·laboració de Ferran Adrià i l’equip de sommeliers d’elBulli, actualment acompanya els plats d’exclusius restaurants maridant amb una gran varietat de sabors de la gastronomia moderna. La seva alta intensitat i complexitat aromàtica, la seva textura cremosa i fresca, i el seu volum suau combinen especialment amb les guarnicions del bacallà d’aquesta 2ª edició. El seu aroma afruitat i floral, amb sensació de llevat fresc i reminiscències d’espècies dolces és especialment idoni per combinar amb el punt salat del bacallà i suavitzar les sensacions picants i d’alta aromaticitat d’alguns dels seus acompanyaments.