Finca Garbet |
Els vins i caves de
Perelada es caracteritzen per la gran varietat de tipologies i de preus, i
Catalunya Gastronòmica va poder comprovar-ho de primera mà.
Perelada disposa de
5 finques: Garbet, Espolla, La Garriga, Malaveïna i Pont de Molins.
La visita
realitzada el passat divendres va consistir en una guia per la finca Garbet que
ofereix el raïm que dóna el millor vi de la companyia: Finca Garbet. L’enòleg Delfi
Sanahuja Font va explicar les propietats de la finca, les quals consisteixen en
una combinació perfecta del quatre elements de la terra: aigua, ja que està al
costat del mar; terra, una terra basada en pissarra negre que es fèrtil; llum,
degut a que sempre li toca el sol; i, aire, ja que allà predomina la Tramuntana.
A més, els quatre elements estan representats a l’etiqueta del vi
Finca Garbet |
.
Seguidament ens van
fer una ruta per les instal·lacions del Castell de Peralada. Actualment, on
està situat l’auditori que reuneix els concerts de Peralada, hi viuen més de 20
famílies de cigonyes les quals donen nom a un dels vins blancs. Les cigonyes són
una de les prioritats de la família ja que donen vida als jardins i, segons van
explicar, acompanyen els concerts amb els seus cants. El recinte va ser comprat
per Miquel Mateu l’any 1923 per guardar
les seves col·leccions privades de les quals vam poder gaudir de la de vidre i
de la de llibres, actualment les més grans d’Espanya.
Castell de Peralada |
Abans de realitzar
la degustació de vins ens van mostrar la bodega on els vins criaven i
fermentaven abans de ser venuts al mercat.
Barrils de la bodega |
Posteriorment, es va fer la
degustació amb la companyia i l’explicació del seu creador. El tast va
consistir en 7 varietats de vins de diferents qualitats i terres. El primer va
ser Cigonyes blanc un vi 100% macabeu; 5
finques 2012 un vi amb un 31% de Cabernet Sauvignon i un 27% Syrah; Finca Espolla 2011 pertanyent a la finca que li dóna el nom, és un vi amb Syrah,
Cabernet Sauvignon i Garnatxa; Fina La
Garriga 2011 és 100% Samsó; Fina
Malaveïna on predomina, novament, Syrah, Cabernet Sauvignon i el Merlot; Aires de Garbet 2013 100% Garnatxa; i, Ex Ex 11, el vi més experimental de
tots on a cada petit glop el sabor varia d’intensitat, és un vi consistent de
Samsó, Macabeu, Garnatxa negra i Garnatxa blanca.
Vins de la degustació |
La intensitat dels
vins anava augmentant de tal manera que el primer era el més suau i l’últim el
més fort de sabor.
Seguidament, havent
obert la gana amb experiències i anècdotes vam procedir a dinar el qual cada
plat anava acompanyat d’un vi o cava per potenciar el sabor del menjar i
continuar degustant les delícies vinícoles que Perelada crea. El dinar va
consistir en un entrant d’ametlles al curri i pipes cruixents, el qual anava
acompanyat del cava Stars Touch of Rosé;
un principal amb un bombó de formatge de cabra amb avellana i sal fumada de
Hawaii, un sándwich de blat de moro i un oi de Codorniu amb emulsió cremosa de
patata i tartufo, acompanyat amb el cava
Gran Claustre; de primer plat Caneló
de gambes amb verdures de temporada, trompetes de la mort i arròs cruixent
acompanyat del vi Finca La Garriga Blanc;
un segon Cube rotllo de vedella de Girona amb foie gras a la planxa i puré
d’api, acompanyat del vi Finca Garbet;
i una postra de cremós de xocolata blanca amb iogurt, aroma de trufa negra tuber melanosporum i fruita de la passió acompanyat de Garnatxa 12 anys.
Vins degustats durant el dinar |
El dia es pot
resumir com un seguit d’experiències que tothom pot repetir des de casa seva
amb una simple copa de vi de Perelada.
Cristina Nocete
@crisnocete