subir imagen

10 dic 2015

Aquest nadal, nous sabors en torrons artesanals de les Pastisseries de Barcelona

Torrons artesanals, un clàssic del Nadal
Torrons artesans, un clàssic de Nadal
Les pastisseries de Barcelona presenten aquest Nadal nous torrons artesans (acabats de fer, sense conservants ni colorants artificials) amb sabors innovadors. Formats més petits, elaboracions més lleugeres i menys dolces i sabors innovadors s’imposen com a tendència. El Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu un petit increment de vendes en torrons i altres especialitats nadalenques.

Hi introdueixen begudes i licors, com els còctels, el cava o els tes; fruites com la mandarina, els gerds o el mango; i fruits secs no habituals en els torrons.

Torrons artesans amb fruites: de mandarina, de gerds i trufat de iogurt, de llimona, trufat i amb mango, de cirera, etc.
Torrons artesans amb fruits secs: de cacauets, de festucs, de nous de macadamia, etc.

Les noves creacions són una mostra de l’esforç creatiu i el treball artesà de centenars de pastissers, que elaboren els torrons com abans, sense conservants ni colorants artificials, però amb nous sabors i formats.

A banda, les pastisseries de Barcelona continuaran oferint els grans clàssics d’aquestes dates (i encara els més venuts): el de crema cremada, de Xixona, els torrons trufats i els de praliné.

NOVES TENDÈNCIES

Als aparadors de les pastisseries també s’imposen 4 grans tendències, que el Gremi de Pastisseria de Barcelona identifica com a:

Nous formats: el torró de pastisseria es presenta en barres més petites per adaptar-se als canvis socials (famílies menys nombroses) i per facilitar el tast de diversos sabors.

Torrons més lleugers: respon a la preocupació per l’alimentació saludable i la tendència a reduir el consum de sucre. En moltes pastisseries es poden trobar torrons sense sucre, sense gluten, etc.
Ingredients excel·lents: el consumidor valora l’origen i la qualitat dels ingredients i l’elaboració artesanal del torró de pastisseria. Un torró acabat de fer, l’únic que no porta conservants ni colorants artificials.

Més diversitat: els nous sabors omplen, cada cop més, els aparadors de les pastisseries. També creixen les vendes d’altres dolços de Nadal, com els troncs de xocolata (amb ingredients com gerds, compota de poma, mousse de festuc, fruits vermells, caramel, etc), les neules artesanes i els panettones, d’origen italià.

PETIT INCREMENT DE VENDES

El Gremi de Pastisseria estima que durant les festes nadalenques d’aquest 2015 es vendran unes 610.000 barres de torró artesà de pastisseria a Barcelona i província, al voltant d’un 1% més que l’any passat. A tot Catalunya, es preveu vendre 1,02 milions d’unitats de torró artesà.

Segons el president del Gremi, el pastisser de Castellterçol Elies Miró, “el client es preocupa cada cop més per allò que menja i sap valorar un producte artesà, acabat de fer i elaborat només amb ingredients naturals d’alta qualitat. Un torró fet com abans però amb nous sabors del segle XXI”.

Els preus, segons el Gremi, es mantindran entre els 35€ i 49€ el kilo. El volum de vendes de torrons artesans es concentra entre el 20 i el 25 de desembre, tot i que la temporada va des de principis de desembre fins al 7 de gener.

La previsió també és optimista pel que fa a altres especialitats, com el tronc de Nadal, que es consumeix principalment entre el 22 i el 26 de desembre, i els de Cap d’Any, de venda majoritàriament els dies 31 de desembre i 1 de gener. Una altra especialitat nadalenca que creix en vendes és el panettone, d’origen italià, i que ha entrat amb força a les pastisseries catalanes.

L'ORÍGEN

Les primeres referències de torrons són del segle XV i es creu que el seu origen podria ser àrab. En aquell temps, les classes poderoses en consumien en ocasions especials, i no només per Nadal. De les neules ja se’n parla el 1267 en un document sobre un àpat fet a Barcelona en honor del rei Jaume I.

Un altre postre tradicional és el tronc de Nadal (pastís en forma de tronc de molts i diferents sabors) o el tronc o pastís de Cap d’Any, que recordarien la tradició precristiana de cremar un tronc gran per celebrar el solstici d’hivern. El dia 1 de gener, antigament se servia una coca ensucrada farcida amb mel, tot i que posteriorment es van posar de moda els tortells de pasta fullada.

Avui dia, s’acostuma a triar un pastís o bé un tronc, de gustos lleugers i suaus. Les festes es tanquen amb el tortell de Reis, d’origen incert, tot i que molts situen l’inici d’aquest costum a França. Tradicionalment, era de pasta de brioix farcida de massapà i amb fruita confitada, pinyons o trossos d’ametlla. En els darrers anys, però, s’imposen els farcits de nata i crema.

Per a més informació

Natàlia Torrent
M: 627480564
@: ntorrent@monkeysgroup.com