A principis dels anys cinquanta, Miguel Torres Carbó, la 3ª generació al
capdavant de Bodegas Torres, recorria incansablement les vinyes amb el seu
Renault 44 en busca dels més preuats raïms negres de la regió, garnatxa i
carinyena, per crear un vi diferent, que expressés l’autèntic caràcter de la
terra. Així comença la llarga història de Sangre de Toro, que va veure la llum
per primera vegada el 1954. Avui està considerat un clar referent mundial del
vi espanyol de qualitat, un clàssic actual, elegant i versàtil, que reneix ara
amb força reivindicant l’autenticitat i la fidelitat als orígens.
Per celebrar 60 anys de la primera verema de Sangre de Toro, Bodegas
Torres llança al mercat la nova anyada amb una imatge renovada, sòbria i
elegant, que convida al consumidor a realitzar un fascinant viatge als orígens
a través de la història d’aquest vi, nascut de la tenacitat i determinació d’un
home amb una visió per al futur del celler, de la mateixa manera que l’han tinguda les altres generacions de la
família abans i després que ell.
El nou disseny està inspirat en la imatge del Sangre de Toro original;
manté l’essència de la marca de fa 60 anys, però amb un toc de modernitat.
Busca evocar l’anhel i la il·lusió de la tercera generació per donar a conèixer
a tot el món la qualitat dels seus vins, transportant al consumidor als anys
50, amb la imatge en blanc i negre d’un Miguel Torres Carbó somrient, recolzat
en el seu Renault 44 i envoltat de vinyes, i les paraules que va pronunciar
impreses en una tipografia clara i nítida, com a testimoni d’aquest somni fet realitat:
“El meu somni és que els nostres vins siguin coneguts i reconeguts per la
seva qualitat arreu del món”.
El vi més internacional de Bodegas Torres
Sangre de Toro va
ser el primer vi embotellat per Torres, fet que va suposar un gran encert per
part Miguel Torres Carbó i una ferma aposta per la modernitat en una època en
què predominava la producció a granel. El nom va néixer fent referència a la mil·lenària tradició mediterrània del cultiu del raïm. Des de Mesopotàmia fins a Grècia, el toro va ser el símbol de la
cultura del vi; al déu del vi Dionís –Baco pels romans – el descrivien els poetes grecs i romans com “poderós com un toro” o
“fill del toro”, i explicaven que la seva sang era en realitat vi.
Al llarg de la seva
trajectòria, Sangre de Toro ha conquistat nombrosos premis i reconeixements
tant nacionals com internacionals. Actualment, és el vi més internacional dels
Cellers Torres i es comercialitza a més de 150 mercats. Creix també la
presència d’aquest vi en locals de moda amb aire retro i tasques i bars
de tota la vida que s’han fet populars entre el públic jove, per ser considerat
sinònim d’allò autèntic, del que ha estat sempre fidel als seus orígens.
La màxima expressió del vi mediterrani
L’aposta d’aquest
vi per la autenticitat, per expressar la més pura essència mediterrània, s’ha
mantingut al llarg de les dècades amb la utilització de les varietats
autòctones garnatxa i carinyena, si bé s’ha anat adaptant a les tendències
alimentàries i enològiques de cada època, erigint-se sempre com un gran aliat
de la cuina mediterrània.
Quan va néixer, el
1954, el seu gran temperament i caràcter el
convertiren en el complement ideal de la cuina espanyola de l’època, basada en
plats tradicionals rústics, molt consistents i rics en calories. Amb la
revolució dietètica dels setanta, que reivindicava una alimentació més sana i
equilibrada, els mètodes perfeccionats d’elaboració i criança van permetre
ressaltar l’expressió màxima de la fruita i de l’envelliment en roure,
resultant en un Sangre de Toro d’estil més flexible i lleuger com a testimoni
del canvi de mentalitat.
A finals del s. XX,
amb la sofisticació de la cuina espanyola, Sangre de Toro va adoptar un tall modern que s’ ha mantingut fins als nostres dies.
El temps ha convertit Sangre de Toro en un vi actual, com una fruita vellutada
i madura, elegant i amb certa complexitat. És un vi versàtil, que harmonitza
tant amb la cuina més tradicional de guisats, caça, barbacoes i paelles, com
amb les tapes i creacions gastronòmiques més actuals.
De color vermell picota, Sangre de Toro 2013 mostra una aroma
afruitada, intensa i de cos suau. Les seves notes torrades amb fruits negres
madurs i els seus tanins rodons que recorden la melmelada de fresa i mora,
infonen personalitat i caràcter mediterrani a aquest vi negre emparat en la
denominació d’origen Catalunya, convertit en sinònim de garantia i qualitat per
als milers de consumidors d’arreu del món.