subir imagen

28 nov 2013

Abadal recupera el vi de tina

Bodegas Abadal, celler de la DO Pla de Bages, ha portat a terme un acte a on ha mostrat el procés de recuperació de vinya i la tina de Mas Arboset. De la mà de Miquel Palau, enòleg del Celler, i de Valentí Roqueta, propietari, els assistents han conegut amb un recorregut amb 4x4 la història de les tines de la Vall del Flaquer, un patrimoni de pedra seca únic a Europa.


Després, han visitat la tina de Mas Arboset, una petita joia de l’arquitectura del segle XIX. A peu d’aquesta, els assistents han pogut assistir al descubat del vi realitzat per en Miquel Palau. Després de l’agraïment del Sr. Valentí Roqueta, els assistents han gaudit d’un interessant tast comparatiu, conduït per Miquel Palau i Josep Roca, un gran coneixedor de les tines i un dels precursors del projecte. En aquest tast, s’ha gaudit de tres mostres de vi de tina en tres estadis diferents: a final de la fermentació, a l’intermig i a llarga maceració. Un projecte enològic únic que ha permès realitzar un viatge en el temps sensitiu, capaç d’evocar un “saber fer” d’una altre època i que ha traslladat a la copa el paisatge d’un entorn únic.


Del vi del primer descubat (21 d’octubre), Miquel Palau n'ha destacat “la seva amabilitat en boca i frescor aromàtic”. Del segon, descubat el 7 de novembre, “la seva potència de fruita i sensacions de fonoll, que sorprèn en boca per la seva estructura viva”. I del tercer descubat realitzat en aquell mateix moment, “que és un vi molt més extrem, que evoca les sensacions d’una altra època”.

Des de ja fa temps Abadal està immers en la recuperació de les tines, per tal de revitalitzar aquest patrimoni espectacular: barreja de civilització, paisatge i cultura. Mas Arboset és la culminació d’aquest procés. A la finca s’ha impulsat la recuperació d’una antiga vinya de més de 70 anys, de les varietats Sumoll, Pansera, Punxó Fort, Garnatxot i altres.


El projecte de Mas Arboset és un exemple de l’esforç del Celler Abadal per mantenir el seu compromís amb el seu territori i refermar la seva filosofia d’expressar amb els seus vins la singularitat d’una terra. Va ser fundat per Valentí Roqueta a Santa Maria d’Horta d’Avinyó (comarca del Bages) al 1983, en els terrenys pròxims a la casa de la família, amb més de 8 segles d’història i amb una llarga tradició en el cultiu de la vinya.