subir imagen

2 feb 2016

El primer concurs nacional de botifarra d’ou

Primer concurs nacional de botifarra d'ou
Primer concurs nacional de botifarra d'ou

Enguany, els catalans donarem la benvinguda al Dijous Gras amb la celebració del Primer Concurs de Botifarra d’Ou Artesana 2016 que reforça el valor dels productes artesanals i, alhora, aposta per la creativitat. El certamen, organitzat per la Fundació dels Oficis de la Carn amb el suport de la Federació Catalana de Carnissers i Cansaladers-Xarcuters, consta de dos premis: a la botifarra artesana tradicional i a la botifarra d’ou artesana més innovadora. 

Dimecres 27 de gener, a l’Escola d’Oficis de la Carn, es van proclamar els guanyadors després d’una degustació de les botifarres d’ou finalistes del concurs, que té com a objectiu potenciar el valor dels productes artesanals i innovadors en un moment d’augment de consum de la botifarra d’ou durant la diada de Dijous Gras. Fomentar la importància de conservar la tradició catalana de menjar aquest producte per celebrar l’entrada del Carnaval és un altre dels objectius del Primer Concurs de Botifarra d’Ou Artesana 2016. 



ELS GUANYADORS
El guanyador de la botifarra d’ou artesana tradicional ha estat Ramon Hernando Martínez, de la Xarcuteria Hernando de Barcelona, i el campió en la categoria de la botifarra més innovadora és David Roig Cebrian de l’establiment L’Avi David, també de la ciutat comtal. Aquest últim ha captivat l’atenció del Jurat amb una botifarra d’ou amb fetge d’ànec, codony i vi Sauterns.

En Ramon ha fet “una botifarra esponjosa, tendre, amb la sal justa, toc de pebre blanc al final i color natural de l’ou ben cuit”. A més, ha revelat el secret del seu producte: “molt bona matèria primera, ous de qualitat, carns selectes i una acurada selecció d’espècies i ingredients de la millor qualitat possible”. L’artesà ha puntualitzat que el fet d’haver guanyat la primera edició del Concurs “comportarà un increment de les vendes” el pròxim Dijous Gras. 

D’altra banda, en David ha definit la seva botifarra com “una botifarra molt encertada pel que fa a textura, aroma i sabor, tot el conjunt de sabors és molt bo”. De fet, ha elaborat un producte específic per aquest primer Concurs. En aquest sentit, preveu també un augment de les vendes de botifarres, ja què “la gent cada any espera les nostres botifarres. Enguany, farem 18 varietats”. 

DINÀMICA DEL CONCURS
Els participants han competit en les dues categories enviant les seves propostes a la Federació dels Oficis de la Carn, organització que subratlla el vessant solidari fent que els concursants aportessin 3 quilos de botifarres en el moment de la seva inscripció. Els participants portaven les seves propostes de botifarres d’ou a la Federació dels Oficis de la Carn i, dimecres 27 de gener, durant el matí, el jurat va procedir a fer el tast per tal d’escollir els premiats. Cal afegir que tota la carn i les botifarres sobrants del tast s’enviaran a la Fundació Banc dels Aliments

Mestres Artesans de La Confraria del Gras i Magre i agremiats com el Joan Riera, Pere, Duran, Josep Noguera, Ricard Julià, Pròsper Puig i Jordi Vilà, han estat els encarregats de fer aquestes dues rondes de tast per cada categoria, així com les respectives mencions especials. Els experts han puntuat les botifarres pel seu aspecte extern i intern, i ha estat el president de cada taula qui ha ofert un tall de 2-3 cm de gruix a cada membre del jurat. En concret, en Jordi Vilà és el cuiner del restaurant Alkimia i del restaurant 1856. 

En Pròsper Puig ha relatat que “l’objectiu d’aquest concurs és clar: realçar la figura del mestre artesà” perquè com esmenta en Joan Riera “tots els participants són artesans amb els coneixements bàsics adquirits que s’atreveixen a innovar”. Pel que fa el sector càrnic, en Ricard Julià ha senyalat que “aquest concurs serveix per intercanviar opinions i maneres de fer” dins del mercat. 

En aquest sentit, les 10 botifarres més puntuades han estat les finalistes que van passar a la segona ronda, on es van escollir als 5 premiats per cada categoria: 1 guanyador, 1 finalista i 3 mencions especials. El Secretari del Jurat, Josep Dolcet, ha explicat que “les botifarres presentades, sobretot a la categoria de tradicionals, han reflectit clarament les composicions i les diferents maneres d’elaborar d’arreu”. No obstant això, ha afegit que “en general, han hagut una bona presentació i equilibrada de botifarres d’origen urbà o metropolità i d’origen de comarques”. 

CONFRARIA DEL GRAS I EL MAGRE 
La Confraria és una entitat sense ànim de lucre, fundada fa 11 anys en el marc de la Fundació Oficis de la Carn. A la Confraria del Gras i el Magre participen carnissers, cansaladers, xarcuters, periodistes, estudiosos i científics de Catalunya, fins a arribar a un total de 150 associats que defensen i difonen les millors carns de la nostra terra, així com la seva qualitat, el valor nutritiu i la nostra identitat cultural i social. 

Una de les principals motivacions d’aquest Concurs també ha estat la vinculació d’una festa gastronòmica amb el consum d’aquest producte tan típic de la diada de Dijous Llarder, així com fomentar la tradició catalana de menjar botifarra d’ou per donar la benvinguda al Carnestoltes.