subir imagen

22 sept 2015

Wine Safari amb Carinyena Secular

El 17 de setembre, la finca nord-catalana Riberach ha celebrat el tancament de la verema del seu cepatge carinyena grisa. Aquesta operació s’ha desenvolupat amb la presència de 20 periodistes de França i Catalunya, en el marc d’un «Wine safari».

La carinyena de Riberach ocupa una superfície de només dues hectàrees. La vinya «El Llagaster», on s’ha tancat la collita, va ser renovada el 2009 i produeix des del 2014. S’hi conserven acuradament uns ceps empeltats el 1905 i e 1945, que han servit per regenerar la parcel·la. Riberach rescata amb èxit la varietat.

La carinyena requereix paciència perquè que el seu empelt és més difícil que amb altres cepatges, com la Syrah. Luc Richard, proprietari de Riberach, subratlla una característica peculiar: «El planter de carinyena ara està prohibit a la venda a França, per això regenerem els nostres ceps amb mostres anteriors».

Procés 100% vegetal

La producció 100% vegetal de carinyena de Riberach segueix un procés «bio natura», sense addicions químiques. La collita s’organitza el matí perquè la fruita no pateixi temperatures que malmetrien el procés. S’usen caixetes de 12 quilos, per no aixafar la fruita. El vinyater Jean-Michel Mailloles ho explica: « no apilotem el raïm, li evitem estrès. Aquesta mètode genera molta més qualitat ».

El premsatge es du a terme a l’acte al celler de Riberach, en diversos cicles, sota el control de l’enòleg Guilhem Soulignac. Aquest productor a mida destaca que «el procés és natural i estem sempre a l’aguait. Controlem la fermentació al minut, fem una vinificació sensible, que no és cap ciència exacta». La carinyena, el cepatge més àcid, no és fràgil a nivell bacteriològic, una característica que agilitza la fermentació. La carinyena de Riberach produeix 20 hectòlitres per hectàrea per al vinyer de 70 i 110 anys, fins a 35 per al vinyer recent.

«Wine safari» tot l’any

El vinyer de Riberach està ubicat davant el Canigó, a Bellestar, poblet de 220 habitants, a 25 mn de l’AVE Barcelona-Girona-Perpinyà a través de RENFE-SNCF en cooperació. Amb hotel**** i restaurant premiat, promou una estratègia vinícola amb cepatges de garnatxa, carinyena i syrah. Els seus «Wine safari», per a públics afins, s’organitzen en temps de verema i de repòs vegetatiu del vinyer.