subir imagen

25 jun 2015

Massipa i Pla dels Àngels, el reflex de la cara més desconeguda de Cellers Scala Dei

Cellers Scala Dei, el celler més antic del Priorat, segueix avançant en el seu particular projecte de recuperar vinyes històriques, mostrant al món un perfil de vins de Priorat i de Garnatxa amb molta personalitat i fins al moment desconeguts en aquesta regió vinícola. 

El celler llança al mercat dues grans novetats per al món professional del vi: Massipa 2013, un blanc de finca i Pla dels Àngels 2014, el primer rosat de Scala Dei. Aquests dos vins segueixen l’estel dels nous llançaments del passat any de les garnatxes de finques velles i d'una sola bota Masdéu i Sant Antoni.

MASSIPA 2013, UN BLANC EXCEPCIONAL D'EDICIÓ LIMITADA
La varietat amb la qual s'elabora aquest nou blanc es troba en la finca Massipa, molt a prop de la vinya històrica Masdeu. El seu nom fa referència a la masovera que va cuidar durant molts anys la Masia de Masdeu. Massipa és una finca de 0,6 hectàrees amb unes particularitats úniques: 700 metres d'altitud sobre el nivell del mar, sòl argilenc, i vinyers vells de garnatxa blanca i chenín de més 45 anys. 

Massipa, com Masdeu, és un vi fermentat i criat en una sola bota. En paraules del seu enòleg, Ricard Rofes, “volíem recuperar l'elaboració del Blanc d’Scala Dei, que tant èxit havia tingut en el passat”. Massipa és una garnatxa blanca diferent, la qual ens trobem en zones més baixes del Priorat; està especialment marcada per la frescor, per les notes a fruita mediterrània i per l'aportació de la varietat chenin, que va ser plantada en els anys 80. Aquestes característiques aporten bona acidesa, idònia per vertebrar el vi i atorgar-li molt més recorregut. El vi s'arrodoneix amb 15 mesos en un fudre de 1.000 litres. El resultat és un vi de producció limitada: 800 ampolles, amb una personalitat excepcional.

PLA DELS ÀNGELS 2014, EL PRIMER ROSAT DE SCALA DEI I UNA ALTRA MANERA D'ENTENDRE LA GARNATXA DEL PRIORAT
Les vinyes d'aquesta varietat acuradament seleccionades per elaborar Pla dels Àngels, provenen de la plana propera a la Cartoixa de Scala Dei, una finca històrica del celler. Explica la llegenda del naixement del Priorat que els monjos cartoixans en arribar a aquestes terres van trobar un pastor. L'home els va explicar que cada dia que dormia sota el pi més alt del lloc tenia el mateix somni, de l'arbre s'alçava una escala cap a Déu per la qual els àngels pujaven i baixaven a la terra. Els monjos van interpretar el somni del pastor com un senyal diví i van establir al costat del pi el seu monestir. Pla dels Àngels rememora la plana al costat de la Cartoixa on estava el pi pel qual pujaven i baixaven els àngels i el logotip de la DOQ Priorat simbolitza aquesta llegenda. 

D'aquesta primera edició de Pla dels Àngels s'han elaborat només 2000 ampolles. Segons Rofes, “Hem buscat que sigui un rosat delicat, amb un color molt subtil amb només 3 hores de maceració, i que expressés el que la garnatxa de Scala Dei ens pot oferir en un rosat: molta fruita vermella fresca, tons cítrics i anisats, sent al seu torn un vi molt gastronòmic que pot aguantar tot tipus de cuina”.

Massipa i Pla dels Àngels, a causa de la seva producció exclusiva i limitada, estaran disponibles només en les millors vinoteques i restaurants del país.

PVP Massipa: 30 €
PVP Pla dels Àngels: 18 €

CELLERS SCALA DEI, PIONERS DEL PRIORAT
Cellers Scala Dei és el celler més antic del Priorat, i el primer a elaborar vi embotellat en 1974. Amb el respecte pels mètodes d'elaboració ancestrals adaptats a les noves tècniques, destaca per tenir els vinyers més antics i privilegiats de la regió. Vinyes que s'han conservat al llarg dels segles amb una mitjana de 50 anys, en parcel·les situades entre els 400 i els 800 metres sobre el nivell del mar i que, unit a la singularitat dels seus sòls i a les seves diferents orientacions, atorguen als raïms un ampli ventall de matisos per a la producció de vins.