subir imagen

14 nov 2014

Torres presenta Secret del Priorat, el seu primer vi de verema tardana d’edició molt limitada

Torres presenta el seu primer vi de verema tardana, Secret del Priorat, un voluptuós i concentrat vi dolç natural de D.O.Q. Priorat elaborat a partir de raïm lleugerament sobremadurat de vells ceps de garnatxa i carinyena. La seva cuidada elaboració artesanal resulta en un excepcional vi d’edició molt limitada, que reflexa la personalitat única del terroir del que prové, convertint-se en l’acompanyant ideal per a aperitius i postres.

La primera anyada d’aquest vi, del 2011, ha estat elaborada amb una part de raïm deshidratat per aconseguir una major concentració de sucre sense perdre l’acidesa. Després de parar la fermentació alcohòlica de manera natural, els vins se sotmeten a un envelliment en roure francès durant 12 mesos. Part d’aquest envelliment s’ha realitzat en bótes centenàries que s’havien utilitzat antigament a les masies de la zona per elaborar el típic vi ranci del Priorat, els aromes del qual continuen impregnats en la fusta.
Volem que aquest vi parli d’una època i d’un estil de vins que es feien al Priorat, una zona tradicionalment elaboradora de vins licorosos i rancis”, assenyala Mireia Torres Maczassek, directora general de Torres Priorat i membre de la cinquena generació. I afegeix:  “Secret del Priorat és, en certa manera, un homenatge a aquesta terra mil·lenària que ha desenvolupat i perfeccionat el cultiu de la vinya al llarg dels segles”.
Secret del Priorat, elaborat al celler de Torres al Priorat, al municipi de El Lloar, neix de vinyes d’entre 80 i 100 anys d’antiguitat, plantades en pendents de llicorella, pissarra de color fosc pròpia d’aquesta regió. Són sòls pobres de pissarres amb quars i mica que dota als vins d’unes característiques úniques, contribuint al seu caràcter intens i seductor. Els baixos rendiments, d’entre  1.000 i 1.500 kg per hectàrea, permeten tenir una gran concentració. Pel que fa a la climatologia, 2011 va ser un any sec, càlid, òptim per a l’elaboració d’aquest primer vi de verema tardana dels cellers Torres, amb una petita producció de només 2.500 ampolles.

El seu disseny, sobri i elegant, rememora l’origen d’una història oculta en els murs del monestir de Scala Dei; la llegenda que dóna nom al monestir diu que un pastor va tenir un somni en el que veia en aquest lloc una escala que portava fins a Déu.

Secret del Priorat és intens en nas, mostrant el pas del temps: dominen les notes especiades, de regalèssia, curri i xocolata, i de confitura de cirera i mora, acompanyades d’un toc d’infusió de camamilla i fruits secs torrats. En boca té una entrada molt llaminera, és molt concentrat i fresc, amb un final llarg i elegant. Marida especialment bé amb formatges blaus o cremosos, confit d’ànec i amb postres de xocolata o peres al vi.