Només a dues hores des de Barcelona i a una
hora i vint des de Girona, els trens AVE de Renfe junt amb l’alta velocitat
francesa ens porten a la ciutat de Narbonne, una petita localitat del sud de
França situada a la regió de Languedoc-Roussignol. Es tracta d’una ciutat
històrica que encara conserva galeries i ruïnes romanes, i que ofereix un
ambient perfecte per passejar per una població tranquil·la però vital, amb un
gran patrimoni gastronòmic.
Per tal de descobrir aquest patrimoni gastronòmic,
recomanem el restaurant Les Grands Buffets, un establiment en funcionament des
de 1989 que vol oferir un complet buffet -defugint de la idea negativa que
aquesta paraula pot suggerir- amb plats de la cuina clàssica francesa elaborats
del principi a la fi pel personal del restaurant. Com explica des del mateix establiment
Louis Privat, propietari, el seu objectiu és oferir un menú de qualitat a preu
assequible i recuperant els oficis tradicionals com el de pastisser o forner
(pâtissier i boulanger en francès), en contraposició a la producció massiva
industrial.
La font de xocolata és la reina dels postres / HELENA PALOMO |
En arribar al restaurant cal creuar les portes
per traslladar-se a un ambient francès de la burgesia antiga, amb detalls
daurats a les grans taules on s’ofereix el menjar i plantes ornamentals per
donar una sensació d’harmonia a l’estància, amb llums baixos però prou intensos
per no perdre’s ni un detall de tot el menjar que tenim davant per degustar. Cal prestar atenció a tots els plats per poder decidir.
A l’entrada hi ha una bàscula antiga per
aquells atrevits que vulguin comprovar si l’àpat ha afectat la seva línia...
Trobem ampolles de vi al nostre voltant decorant l’estància, setanta varietats locals
-Narbonne pot presumir de les denominacions d‘origen DOP Côteaux
du Languedoc La Clape i Quatourze, i DOP Corbières- que després s’ofereixen als clients al mateix preu que al celler. A
l’esquerra es situa la zona de postres, amb cent temptadores opcions entre les
quals triar. Una gran font de xocolata, pastissos de fruites, de formatge i
xocolata, entre d’altres, macarons, gelats o fruita natural, tot un avís sobre
el que ens espera al final per deixar-hi una mica de lloc a l’estómac pel
moment més dolç.
Una vegada dins i disposats a començar a
tastar el menjar, els primers i segons plats estan situats en dos espais
diferents. Als primers hi ha exposada una gran selecció d’opcions dividides i
decorades per seccions: formatges, foies, xarcuteria de la zona, amanides,
olives i fruits de mar, entre els que trobem des de salmó fresc i fumat a sopa
de marisc i ostres.
Als segons triem entre una gran varietat de plats preparats, tant
de carn com de peix, entre els que destaquen la llagosta a l’Americana o el
cassoulet, i una gran cuina oberta (la rôtisserie) on demanar truites, carns,
peixos i mariscs fets al moment, garantint així la qualitat i el millor punt al gust del consumidor.
El restaurant té capacitat per 500
comensals, entre dos salons interiors i la terrassa, decorada amb un jardí i
escultures d’Hervé Di Rosa.Disposa de dos petits salons privats i zona de jocs
pels nens, perquè les famílies puguin gaudir de Les Grands Buffets amb
tranquil·litat per ells i per la resta de clients. Un gran punt a favor és la
calma que emana el menjador. Tot i ser un bufet de grans proporcions i amb
molts comensals compartint menjador, no hi ha cap soroll desagradable, només el
murmuri de veus i coberts que mostra el bon menjar dels
clients mentre gaudeixen de la proposta de Les Grands Buffets.
Zona de segons plats, amb la rôtisserie de fons/HELENA PALOMO |
Les Grands Buffets
Rond point de la Liberté
Espace de Liberté
11100
Narbonne
http://lesgrandsbuffets.com/
---
Helena Palomo