HORTÀNIC, l’empresa de producció i
comercialització de productes ecològics amb garantia del Consell Català de
Producció Agrària Ecològica (CCPAE), ha presentat el seu projecte ahir en el
restaurant El Cigró d’Or, de Vilafranca del Penedès.
Daniel Aguilera, Sílvia Ollé i Marc
Bargalló (equip HORTÀNIC) |
HORTÀNIC va néixer el 2005
i és una empresa de productes locals, dedicada al cultiu i comercialització de
calçots ecològics. Així va començar i ara ja produeix prop de 200.000 calçots a
l’any, cosa que els permet fer tota una sèrie de subproductes de la família del
calçot com la salsa o el ravioli de calçot. Actualment i amb l’objectiu de fer
arribar la “marca Penedès” fora de la comarca, HORTÀNIC ha començat a exportar
els seus productes al mercat europeu. Segons Daniel Aguilera, soci de l’empresa,
“agrupacions populars com el Casal Català de París i Luxemburg, podran gaudir
enguany dels seus calçots”. I això és possible gràcies a aquesta iniciativa,
pionera a la comarca del Penedès, que ha permès exportar un producte
tradicional de la nostra terra al bressol d’Europa. Amb una mitjana de 150
clients al mes, aquesta empresa espera augmentar aquest nombre fins als 400,
durant el proper any, gràcies a la venta de cistelles mensuals i l’expansió del
negoci en àrees com Barcelona. La previsió de vendes per aquest 2014 és de
50.000 unitats de calçots, que es podran comprar a través del seu web www.hortanic.com.
L’acte
ha comptat amb el recolzament de Ramón Sentmartí, sociòleg i màster en
sociologia política de la London School of Econòmic, especialitzat en la
comercialització de productes agroalimentaris locals, qui ha explicat els
beneficis del producte local y de temporada. En aquest sentit, Sentmartí ha
subratllat que “l’interès creixent pels productes locals i els aliments de
proximitat és una resposta als efectes de la globalització”. D’altra banda, el
xef Oriol Llavina, del conegut restaurant vilafranquí El Cigró d’Or, ha
amenitzat la presentació cuinant en directe micro-receptes on el producte
estrella és el calçot. A més, l’enòleg Xavier Pons, representant de les caves
Vallformosa, ha sigut el responsable d’explicar el perfecte maridatge entre
aquestes delícies i el cava Col·lecció Brut Reserva.