subir imagen

7 oct 2013

Taula rodona i degustació: un maridatge excel·lent entorn a la Gamba de Barcelona


L’Organització d’Armadors de Pesca de Catalunya –OAPC- de la mà de l’associació Barceloneta Cuina va celebrar dilluns 1 d’octubre la jornada divulgativa “La Gamba de Barcelona: pesca i consum de proximitat” on sortiren a debat aspectes de gran interès tant pel sector pesquer, com restauradors i consumidors. La conclusió principal i comuna entre ponents i assistents fou la necessitat d’establir més jornades com l’organitzada, per tal de posar en comú els contratemps, les fortaleses, objectius i reptes, i així traçar les accions que condueixin per un part a millorar i enfortir la pesca responsable, i per l’altre, en mantenir la traçabilitat de les espècies fins al consumidor final. I paral·lelament, seguir sumant esforços per donar a conèixer a la ciutadania de Barcelona, que en aquesta ciutat també existeix la pesca, i també hi tenim gamba.
L’acte s’inicià a les 17:30 de la tarda a la Facultat de Nàutica de Barcelona, on el Sr. Carlos Torres, advocat i consultor de la OAPC donà la benvinguda als assistents i ponents. Cada un dels ponents exposà de manera breu i planera els coneixements científics i tècnics, així com les opinions pròpies com a professionals. En efecte, el Dr. Pere Abelló –investigador de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC)- va aportar la vesant més científica de la gamba rosada: l’hàbitat, cicle de vida, i característiques morfològiques de l’espècie, tot donant a conèixer la diversitat de gambes que hi ha més enllà de “la gamba” (Aristeus antennatus). Montse Bargalló –consultora pesquera i col·laboradora de Slow Fish- va exposar el terme sostenibilitat, tot fent reflexionar als presents que el concepte de sostenibilitat pesquera va més enllà de la sostenibilitat biològica i ecosistèmica, sinó que també hauria de contemplar les components ambientals, econòmiques i socials. Seguidament Michèle Mesmain –cordinadora de Slow Fish- va posar èmfasi en l’aspecte més humà de la pesca: els pescadors, la cultura i relacions socials generades entorn de l’activitat pesquera; tot destacant la importància del consum de proximitat i de la gastronomia per mantenir i enfortit els enllaços establerts. Josep García –armador de pesca i responsable de comercialització de l’OAPC- va captivar a tots els assistents amb les seves explicacions sobre la pesca de gamba a Barcelona, les accions engegades per mantenir la traçabilitat fins al consumidor final, els èxits aconseguits i les dificultats amb les que es troben diáriament. Finalment, Rafael Alberdi –secretari de Barceloneta Cuina- va exposar els esforços dels diferents restaurants de l’associació per donar a conèixer a la població que el barri de la Barceloneta és un barri pescador, on hi arriba el peix de la mateixa llotja, tot potenciant-ne el consum de proximitat. Un cop acabades les presentacions, el públic assistent -pescadors, restauradors, experts en gastronomia, Administració pública en matèria pesquera i periodistes-, encetà el torn obert de paraula on molt cordial i amigablement sorgiren preguntes bàsicament relacionades amb la traçabilitat i les mesures de gestió orientades a desenvolupar una pesca el més respectuosa possible. En aquest sentit, l’atmosfera creada fou excepcional, les preguntes i rèpliques anaven tant entre públic i ponents com entre els mateixos assistents. La cloenda de la taula rodona anà a càrrec del Sr. Jordi Ciuraneta, Director General de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat de Catalunya, el qual destacà la necessitat de realitzar actes similars de manera més sovint, per tal d’aproximar les visions de tots els actors, com una eina clau per avançar en la sostenibilitat de l’activitat en totes les seves dimensions.
A les 19:30h l’acte prosseguí al restaurant Can Solé amb la degustació de 7 plats elaborats per l’ocasió, on tant públic com ponents van tenir la oportunitat de donar continuïtat a les converses iniciades a la Facultat de Nàutiques tot assaborint els exquisits plats: Roger albardat amb cansalada, farcit de rossinyols i picada d'ous -restaurant Somorrostro-, Moll acidulada amb carpaccio de gamba vermella de Barcelona amb gelat de llimona i alfàbrega -restaurant Can Solé-, Gamba de Barcelona volta i volta amb tomàquet confitat i pane pintadu, -restaurant Ca la Nuri-, Vaixell cruixent de Gamba -restaurant Kaiku-, Gambes al vapor de te, al perfum de coriandre, gingebre i llima -restaurant la Mar Salada-, Filets de besuc amb oliva negra i salsa de taronja amb arròs salvatge -restaurant Nou Ramonet-, Arròs a banda de canana animat! -restaurant Punx-.
En efecte, el maridatge aconseguit entre els temes tractats a la taula rodona, la interacció amb el públic assistent i el tast gastronòmic, van resultar en una jornada multidisciplinària on els diversos agents implicats al llarg de la cadena de producció i consumició varen tenir la oportunitat d’establir nous enllaços per tal de seguir avançant en la millora de la gestió i explotació pesquera, comercialització i consum de la gamba de Barcelona.