L’Organització d’Armadors
de Pesca de Catalunya –OAPC- de la mà de l’associació
Barceloneta Cuina va celebrar dilluns 1 d’octubre la jornada
divulgativa “La Gamba de Barcelona: pesca i consum de proximitat”
on sortiren a debat aspectes de gran interès tant pel sector
pesquer, com restauradors i consumidors. La conclusió principal i
comuna entre ponents i assistents fou la necessitat d’establir més
jornades com l’organitzada, per tal de posar en comú els
contratemps, les fortaleses, objectius i reptes, i així traçar les
accions que condueixin per un part a millorar i enfortir la pesca
responsable, i per l’altre, en mantenir la traçabilitat de les
espècies fins al consumidor final. I paral·lelament, seguir sumant
esforços per donar a conèixer a la ciutadania de Barcelona, que en
aquesta ciutat també existeix la pesca, i també hi tenim gamba.
L’acte
s’inicià a les 17:30 de la tarda a la Facultat de Nàutica de
Barcelona, on el Sr. Carlos Torres, advocat i consultor de la OAPC
donà la benvinguda als assistents i ponents. Cada un dels ponents
exposà de manera breu i planera els coneixements científics i
tècnics, així com les opinions pròpies com a professionals. En
efecte, el Dr. Pere Abelló –investigador de l’Institut de
Ciències del Mar (ICM-CSIC)- va aportar la vesant més científica
de la gamba rosada: l’hàbitat, cicle de vida, i característiques
morfològiques de l’espècie, tot donant a conèixer la diversitat
de gambes que hi ha més enllà de “la gamba” (Aristeus
antennatus). Montse Bargalló –consultora pesquera i col·laboradora
de Slow Fish- va exposar el terme sostenibilitat, tot fent
reflexionar als presents que el concepte de sostenibilitat pesquera
va més enllà de la sostenibilitat biològica i ecosistèmica, sinó
que també hauria de contemplar les components ambientals,
econòmiques i socials. Seguidament Michèle Mesmain –cordinadora
de Slow Fish- va posar èmfasi en l’aspecte més humà de la pesca:
els pescadors, la cultura i relacions socials generades entorn de
l’activitat pesquera; tot destacant la importància del consum de
proximitat i de la gastronomia per mantenir i enfortit els enllaços
establerts. Josep García –armador de pesca i responsable de
comercialització de l’OAPC- va captivar a tots els assistents amb
les seves explicacions sobre la pesca de gamba a Barcelona, les
accions engegades per mantenir la traçabilitat fins al consumidor
final, els èxits aconseguits i les dificultats amb les que es troben
diáriament. Finalment, Rafael Alberdi –secretari de Barceloneta
Cuina- va exposar els esforços dels diferents restaurants de
l’associació per donar a conèixer a la població que el barri de
la Barceloneta és un barri pescador, on hi arriba el peix de la
mateixa llotja, tot potenciant-ne el consum de proximitat. Un cop
acabades les presentacions, el públic assistent -pescadors,
restauradors, experts en gastronomia, Administració pública en
matèria pesquera i periodistes-, encetà el torn obert de paraula on
molt cordial i amigablement sorgiren preguntes bàsicament
relacionades amb la traçabilitat i les mesures de gestió orientades
a desenvolupar una pesca el més respectuosa possible. En aquest
sentit, l’atmosfera creada fou excepcional, les preguntes i
rèpliques anaven tant entre públic i ponents com entre els mateixos
assistents. La cloenda de la taula rodona anà a càrrec del Sr.
Jordi Ciuraneta, Director General de Pesca i Afers Marítims de la
Generalitat de Catalunya, el qual destacà la necessitat de realitzar
actes similars de manera més sovint, per tal d’aproximar les
visions de tots els actors, com una eina clau per avançar en la
sostenibilitat de l’activitat en totes les seves dimensions.
A les 19:30h l’acte prosseguí
al restaurant Can Solé amb la degustació de 7 plats elaborats per
l’ocasió, on tant públic com ponents van tenir la oportunitat de
donar continuïtat a les converses iniciades a la Facultat de
Nàutiques tot assaborint els exquisits plats: Roger albardat amb
cansalada, farcit de rossinyols i picada d'ous -restaurant
Somorrostro-, Moll acidulada amb carpaccio de gamba vermella de
Barcelona amb gelat de llimona i alfàbrega -restaurant Can Solé-,
Gamba de Barcelona volta i volta amb tomàquet confitat i pane
pintadu, -restaurant Ca la Nuri-, Vaixell cruixent de Gamba
-restaurant Kaiku-, Gambes al vapor de te, al perfum de coriandre,
gingebre i llima -restaurant la Mar Salada-, Filets de besuc amb
oliva negra i salsa de taronja amb arròs salvatge -restaurant Nou
Ramonet-, Arròs a banda de canana animat! -restaurant Punx-.
En efecte, el maridatge
aconseguit entre els temes tractats a la taula rodona, la interacció
amb el públic assistent i el tast gastronòmic, van resultar en una
jornada multidisciplinària on els diversos agents implicats al llarg
de la cadena de producció i consumició varen tenir la oportunitat
d’establir nous enllaços per tal de seguir avançant en la millora
de la gestió i explotació pesquera, comercialització i consum de
la gamba de Barcelona.