El 17 de setembre, la finca
nord-catalana Riberach ha celebrat el tancament de la verema del seu cepatge
carinyena grisa. Aquesta operació s’ha desenvolupat amb la presència de 20
periodistes de França i Catalunya, en el marc d’un «Wine safari».
La carinyena de Riberach ocupa
una superfície de només dues hectàrees. La vinya «El Llagaster», on s’ha tancat
la collita, va ser renovada el 2009 i produeix des del 2014. S’hi conserven
acuradament uns ceps empeltats el 1905 i e 1945, que han servit per regenerar la
parcel·la. Riberach rescata amb èxit la varietat.
La carinyena requereix paciència
perquè que el seu empelt és més difícil que amb altres cepatges, com la Syrah.
Luc Richard, proprietari de Riberach, subratlla una característica peculiar: «El planter de carinyena ara està prohibit a
la venda a França, per això regenerem els nostres ceps amb mostres anteriors».
Procés 100% vegetal
La producció 100% vegetal de
carinyena de Riberach segueix un procés «bio natura», sense addicions
químiques. La collita s’organitza el matí perquè la fruita no pateixi
temperatures que malmetrien el procés. S’usen caixetes de 12 quilos, per no
aixafar la fruita. El vinyater Jean-Michel Mailloles ho explica: « no apilotem el raïm, li evitem estrès.
Aquesta mètode genera molta més qualitat ».
El premsatge es du a terme a
l’acte al celler de Riberach, en diversos cicles, sota el control de l’enòleg
Guilhem Soulignac. Aquest productor a mida destaca que «el procés és natural i estem sempre a l’aguait. Controlem la
fermentació al minut, fem una vinificació sensible, que no és cap ciència
exacta». La carinyena, el cepatge més àcid, no és fràgil a nivell
bacteriològic, una característica que agilitza la fermentació. La carinyena de
Riberach produeix 20 hectòlitres per hectàrea per al vinyer de 70 i 110 anys,
fins a 35 per al vinyer recent.
«Wine safari» tot l’any
El vinyer de Riberach està ubicat
davant el Canigó, a Bellestar, poblet de 220 habitants, a 25 mn de l’AVE
Barcelona-Girona-Perpinyà a través de RENFE-SNCF en cooperació. Amb hotel**** i
restaurant premiat, promou una estratègia vinícola amb cepatges de garnatxa,
carinyena i syrah. Els seus «Wine safari», per a públics afins, s’organitzen en
temps de verema i de repòs vegetatiu del vinyer.