El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha recordat que aquesta primera Nit de l’Enoturisme se celebra al Penedès i a Sant Sadurní i que vindran de noves en altres territoris del país. El president ha afirmat que “per triomfar en l’àmbit de la vinya, el vi i el cava ho tenim tot, no ens falta res. Tenim uns paisatges magnífics, grans cellers, empreses multinacionals i també els cellers més petits. Tenim la pagesia i restauradors. I tenim els turistes, els tenim a casa”. En aquest sentit ha recordat que en “un país de 7 milions, en rebem 17 milions de turistes i si sumem els residents de la resta de l’Estat en tenim quasi 25 milions”. Mas s’ha preguntat quants països d’aquestes dimensions podent tenir aquest nivell de turisme.“En enoturisme ho tenim tot, ara falta creure’ns-ho de debó i sumar esforços entre tots”, ha sentenciat.
Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha destacat durant l’acte que “Catalunya és una potència turística del sud d’Europa i el turisme ha estat un àmbit de recuperació econòmica”. Sobre l’oferta enoturística catalana el conseller ha afirmat que “lligar bé la indústria del vi i el cava ens converteix en una de les regions més importants del món i que ens obre noves experiències. L’alt nivell qualitatiu dels nostres cellers i la tradició turística de la nostra destinació ens permet configurar una bona oferta de serveis enoturístics”. Felip Puig ha acabat desitjant que “aquesta primera Nit de l’Enoturisme esdevingui un motor per generar nous productes turístics. La suma d’esforços per part de les indústries del vi i del turisme permet que l’enoturisme entri a formar part del nostre model turístic”.
Els guardonats en aquesta primera edició en cada una de les categories són:
- Allotjaments: Hostal Sport, amb seu a Falset (el Priorat). Durant quatre generacions, aquest establiment enoturístic porta prop de 100 anys atraient turistes tot oferint-los productes de qualitat vinculats al vi, la gastronomia, el paisatge i la cultura. Celler amb més de 230 referències que forma part de la ruta del vi de la DO Montsant i la DOQ Priorat.
- Restaurants: Bar Restaurant Moderno, amb seu a Vilalba dels Arcs (la Terra Alta). Hereu de llarga tradició, aquest restaurant neix amb la voluntat de difondre de manera especial els valors de la cultura del vi a la Terra Alta. Organitza tastos i col·labora amb la D.O, cellers i distribuïdors de forma habitual. Aporta l’experiència i la sapiència en l’elaboració dels plats clàssics, amb revisions actualitzades de plats elaborats amb productes autòctons..
- Art i cultura: Mas Blanch i Jové, amb seu a la Pobla de Cérvoles (les Garrigues). El projecte “La Vinya dels Artistes” és una iniciativa pionera que integra plenament el vi en l’univers artístic. Una sala d’exposicions a l’aire lliure i enmig de la vinya, que fusiona terra, art i vi, i amb actes de caire cultural oberts al públic. El celler ofereix la possibilitat de fer visites adaptades a persones amb discapacitat.
- Experiències enoturístiques a cellers: Cellers Torres, SA, amb seu a Pacs del Penedès (l’Alt Penedès). Fa més de 3 segles que el cognom Torres està lligat al vi. Aquest celler convida els seus visitants a viure experiències úniques amb el vi com a protagonista, que els porten a entendre el per què d’aquests vins com ara la Nit de les Estrelles que a l’estiu, combina astres, vi i sopar a la fresca. Tradició però amb visió de futur, han convertit Torres en una gran empresa exportadora que arriba a més de 140 països.
- Experiències enoturístiques que ofereixen agències de viatges especialitzades, empreses d’activitats enoturístiques, transportistes i d’altres: Taller de Projectes Oci, SAL - Ocio Vital, amb seu a Barcelona (el Barcelonès). Empresa especialitzada en turisme d’experiències. Al voltant de la gastronomia i el vi han creat un seguit d’activitats, rutes i esdeveniments per estimular tots els sentits i amb tots els ingredients necessaris per garantir l’èxit. Ha obert un centre d’atenció a l’enoturista al cor de Barcelona, el Gastronomic Center Tour, des d’on es difon, promou i ven productes enoturístics.
- Pràctiques sostenibles/responsables d’enoturisme: Can Torres, amb seu a Vilartolí, Sant Climent Sescebes (l’Alt Empordà). Aquest celler familiar elabora vi natural i ecològic sense cap mena d’intervenció en el procés natural de fermentació i envelliment. Van recuperar les vinyes velles existents, plantant noves vinyes, elaborant vins ecològics i naturals i fent un manteniment sostenible de tota la propietat a travès de pasturatges d'animals i compromisos amb entitats de conservació i recuperació del paisatge.
El lliurament d’aquests guardons s’ha fet en el marc de la 1a Nit de l’Enoturisme a Catalunya, un acte organitzat a les caves Codorníu de Sant Sadurní d’Anoia per la Direcció General de Turisme i de l’Agència Catalana de Turisme (ACT), amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona. L’acte ha comptat amb la presència dels consellers d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, i d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta.
PROGRAMA DE PROMOCIÓ TURÍSTICA ENOTURISME CATALUNYA
Aquests guardons formen part del programa Enoturisme Catalunya de la Generalitat de Catalunya que, des de fa dos anys i amb el suport dels diferents patronats de turisme i dels sectors implicats, té com a repte principal posicionar Catalunya com a destinació referent a escala mundial.
Aquesta iniciativa ha suposat la posada en marxa d’un pla d’accions dotat amb 600.000 euros i que compta amb el consens i la implicació de tot el sector d’arreu del territori. Gràcies a aquest pla de promoció i per primera vegada, la Generalitat donarà a conèixer els vins catalans des de la perspectiva de producte turístic, en els principals mercats emissors.
En aquest sentit, i a més de la convocatòria dels primers Premis de l’Enoturisme, ja s’han dut a terme diverses accions per potenciar l’oferta enoturística catalana. Destaca la creació de la Taula d’Enoturisme que treballa amb la màxima cooperació i coresponsabilitat publicoprivada en la millora de la competitivitat enoturística del territori en tots els àmbits: qualitat, especialització, estratègia, innovació, coneixement, senyalització, promoció i comercialització. En formen part la Direcció General de Turisme, l’INCAVI, l’Agència Catalana de Turisme, els Patronats de les 4 Diputacions, Turisme de Barcelona, URV, les DO’s i empreses, cellers i professionals destacats del món de l’enoturisme.
Altres accions que s’han dut a terme són la senyalització de les entrades a les Denominacions d’Origen (DO) vinícoles catalanes amb 30 plafons i la publicació d’un mapa guia de l’enoturisme català.