subir imagen

15 jun 2015

Nova temporada dels Sopars amb estrelles a l’Observatori Fabra

Totes les nits d’estiu, de dimarts a dissabte, després d’un sopar sota el cel d’estiu, els participants tenen l’oportunitat d’escoltar una conferència d’uns 20 minuts a càrrec dels divulgadors astronòmics de l’Observatori, o d’acadèmics de la RACAB, sobre astronomia, biologia, el cervell, l’asimetria, la nanomedicina, la llum, els inuit... a càrrec de científics com Ignasi Ribas, Manel Sanromà, Lluís Torner, Josep Traginer, Lluís Serra, Jordi Nuñez, Josep Font, Ernest Giralt o Francesc Bailón. L’activitat acaba amb una visita comentada al museu de l’Observatori i una observació astronòmica a través d’un dels telescopis més antics i grans d’Europa.

Difondre el coneixement científic és un dels objectius prioritaris de l’Obra Social “la Caixa”, que impulsa aquesta iniciativa tan singular conjuntament amb la RACAB. Ambdues institucions coincideixen en la importància del paper de la ciència en el progrés i el desenvolupament de les societats.


ENGUANY TRES MENÚS A ESCOLLIR 

En aquest mirador excepcional de la ciutat de Barcelona, els participants són rebuts amb una copa de benvinguda per accedir a la terrassa de l’Observatori i gaudir de la vista màgica sobre la ciutat. A continuació, se serveix el sopar preparat pel xef executiu de Premium Gourmet Catering del Grupo Azafrán, Miquel Guimerà, amb tres propostes a escollir en el moment de la reserva: el menú Observatori, d’inspiració astronòmica, amb opcions per a infants i persones vegetarianes, amb al·lèrgies o intoleràncies; el menú Estrelles, amb més entrants, i el menú Gourmet, especialment ideat per a aquelles celebracions més especials.
https://www.flickr.com/photos/sternalia/
CIÈNCIA SOTA ELS ESTELS
En aquesta 12ª edició de Sopars amb Estrelles a l’Observatori Fabra hi participen com a ponents convidats membres acadèmics de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i també altres científics. Són, entre altres, el físic Ignasi Ribas, director de l’Observatori Montsec, amb la conferència «Cercant una nova terra»; el biòleg Jordi Baleguer, amb «Pols (d’estrella) ets, i pols seràs», sobre les diferents teories de l’origen de la vida; el físic Manel Sanromà, amb «Cent anys de cosmologia científica», un repàs de descobertes i sorpreses sobre el cosmos; Lluís Torner, amb «Darrers avenços en fotònica i nanomedicina», sobre com la llum és ara imprescindible en la nostra vida quotidiana i en la investigació; el físic Josep Triginer, amb «La sonda Rosetta: desxifrant els orígens del sistema solar»; el biòleg Lluís Serra, amb «La llum, els ulls i l’evolució», sobre els ulls dels diferents animals; el catedràtic d’astronomia i director de l’Observatori Fabra, Jordi Nuñez, amb «Els telescopis, com a col·lectors de la llum», repàs de l’evolució dels telescopis; l’acadèmic i catedràtic de Química orgànica Josep Font, amb «Els fotons i la química»; el catedràtic en Cristal·lografia Miquel Àngel Cuevas, amb «Simetria, un passeig interdisciplinari», sobre la presència de la simetria en tot el nostre entorn i la seva importància; el catedràtic en Ciències Químiques Ernest Giralt, amb «Podrà la química obrir les portes del cervell?», i el geògraf i historiador Francesc Bailón, amb «Els inuit (esquimals) i la seva astronomia. Un univers llegendari».

VISITA COMENTADA EN UN EDIFICI HISTÒRIC I OBSERVACIÓ ASTRONÒMICA
La visita comentada es fa en diferents dependències de l’Observatori Fabra: la sala dels aparells tècnics, la sala modernista, la cúpula i la biblioteca, on encara hi ha els mobles originals i algun instrument destacat. Al llarg del recorregut s’explica la història de l’edifici, la seva arquitectura, els seus habitants, la seva labor científica i els descobriments realitzats. També s’hi inclou una observació astronòmica a través del telescopi.

RESERVES
www.soparsambestrelles.cat

Els Sopars amb Estrelles són una activitat organitzada per Sternalia, empresa especialitzada en esdeveniments culturals que combinen gastronomia, història i ciència.