subir imagen

6 oct 2015

Torres crea un celler de microvinificacions per estudiar les varietats ancestrals recuperades

Torres ha estrenat un celler de microvinificacions com a principal novetat de la verema d’aquest any. La nova instal·lació, ubicada a Pacs del Penedès, permetrà aprofundir en la tasca d’investigació centrada en l’estudi de les varietats ancestrals recuperades, en la millora de la qualitat i dels processos de vinificació i en el desenvolupament de vins d’edicions molt limitades.

Amb una superfície de 370 m2 repartits en dues sales, el celler està equipat amb l’última tecnologia per fer vinificacions en petits volums, des de 5 fins a 1.000 litres; replica les condicions de cellers de dimensions més grans però resulta més còmode a l’hora de realitzar tot tipus de proves i assajos vinícoles. Tots els dipòsits fixos disposen de camises refrigerants i control automatitzat de temperatura mentre que els dipòsits portàtils, utilitzats per a volums inferiors als 50 litres, s’instal·len en cambres aïllades, que poden mantenir temperatures diferents de forma simultània per a la correcta fermentació dels mostos. El celler està preparat també per a l’entrada del raïm i compta amb diverses premses petites i una línia d’embotellat.

Un equip format per entre 3 i 7 professionals segons l’època de l’any centralitzaran, en aquest nou celler, els projectes d’investigació que la companyia realitza des de fa dues dècades. Les principals línies d’investigació actuals són la recuperació de varietats de raïm ancestrals, l’adaptació de la vinya al canvi climàtic, l’aïllament i caracterització dels llevats autòctons, així com la millora en els mètodes d’anàlisi i en el procés d’estabilització i conservació del vi.
Algunes de les investigacions realitzades formen part de projectes europeus, com INNOWINE i MyCORRAY, o de projectes d’àmbit nacional finançats pel Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial, organisme que depèn del Ministeri d’Economia i Competitivitat, com són VINySOST i INCOMES, on s’estudia sobretot l’estabilitat del vi, aspectes mediambientals i l’efecte dels polifenols del vi en la salut.

El nou celler de microvinificacions, que ha rebut una ajuda per a la innovació de l’Organització Comuna de Mercats (OCM) per a la seva construcció, respon a la vocació d’excel·lència dels Cellers Torres i a la seva clara aposta en R+D+i, desenvolupant projectes d’investigació en l’àmbit de l’enologia i la viticultura i invertint cada any més d’un milió d’euros.