subir imagen

29 jun 2015

Alta Alella inaugura el celler de les aus, el celler del vins naturals

Natàlia Cuadrado, Barcelona

Fa uns dies, Catalunya Gastronòmica va assistir a la inauguració del nou celler de vins naturals d' Alta Alella. Aquest celler reforça la seva aposta per l’ecologia amb l’objectiu d’aconseguir vins de qualitat sense utilitzar sulfit basat en el coneixement i en l’experiència acumulats al llarg de quatre dècades dedicades al vi.

Alta Alella està al capdavant en la producció de vins d’agricultura ecològica de prestigi i pionera en la creació del primer cava natural de la Península. La familia Pujol-Busquets Guillén ha treballat amb el compromís d’obtenir vins purs, transparents, que reflecteixin sense maquillatge l’ànima del paisatge i del territori on es cultiven.

El Celler de les Aus és un projecte de futur que uneix dues generacions, la de Josep Maria Pujol-Busquets Camps i les seves filles Mireia i Georgina Pujol-Busquets Guillén. Josep Maria ha lliurat al Celler de les Aus el coneixement, la tècnica i l’experiència adquirida durant 40 anys dedicats al món del vi com a director tècnic en cellers de prestigi i com a professor d’enologia en vàries universitats.

Per aquest motiu, Alfons Soldevila, arquitecte encarregat de la construcció del celler, va rebre tres premisses clares per a desenvolupar el projecte: paisatge Mediterrani i compromís amb el Parc Natural de la Serralada de Marina. En el nou celler s’elaboren vins de qualitat sense utilitzar sulfits i reben el nom de les aus que habiten en el seu entorn: Bruant, Capsigrany, Merla, Tallarol y Puput. 
Els nous vins tenen el nom de diferents ocells de la zona

Història dels cellers
Per a la família Pujol-Busquets Guillén, la recerca de l’elaboració de vins cada vegada més naturals neix del seu compromís de respectar l’entorn on viuen. Segons Josep Maria, “a l’Alta Alella s’hi troba la nostra casa i és, entre les vinyes, on han crescut les nostres filles”. Des dels seus inicis, Alta Alella elabora vins ecològics i, fruit de l’aprofundiment i de l’estudi en aquesta direcció, va néixer fa 10 anys NU (AA BRUEL), rebatejat ara com AA BRUANT, el primer cava natural de la Península. Els sulfits són un element aliè al vi i s’afegeixen com un estabilitzador i antibacterià.

Alta Alella va començar a elaborar aquests vins quan la terminologia "natural" per definir-los i la legislació per regular-los encara no existia. Malgrat que aquesta “manera de fer” ha començat a generalitzar-se durant els últims anys.

“Els estàndards de qualitat havien quedat molt definits sota criteris molt homogenis. Això ha donat lloc a vins repetitius i que no parlen de la terra que els veu néixer. Però els consumidors ja han començat a valorar vins amb ànima, que transmetin la seva anyada, el factor humà i el seu territori” destaca Pujol-Busquets Camps.
Les diferents vinyes del celler
  
El nou celler
El nou celler està situat a l’entrada de la finca noucentista de Can Genís, casa de la família, amb 2.000 metres quadrats dedicats a la producció del vi natural, entre els que destaca un mirador amb vistes al Mediterrani i a Barcelona.

L’arquitecte Alfons Soldevila s’ha encarregat de dirigir el projecte seguint una filosofia basada en l’eco-disseny, la sostenibilitat i l’arquitectura orgànica respectuosa amb el medi ambient.

Soldevila destaca “l’ombra i el silenci” com els principals factors del nou celler: “Per aquesta vall no passa cap carretera. Això és insòlit en el conjunt de les valls del Maresme i el converteix en un espai privilegiat que s’ha de preservar”.

Per a construir el celler van fer un tall a la muntanya i van aconseguir que les parets de sauló (granit arenós), al tenir una inclinació natural del 30% o el 40%, no necessitessin ni ciment ni murs de contenció, donat que la construcció s’aguanta per si mateixa. Després, van inserir sis contenidors reciclats de vaixells del Port de Barcelona. El celler està cobert per unes malles que, amb el pas del temps, quedaran tapades per fulles de parra.

Soldevila ha previngut al màxim la contaminació en tot el procés constructiu, i l’evitarà en el futur mitjançant l’anomenada arquitectura reversible: “Tots els elements que formen el celler - els bidons de ciment armat, les malles o els contenidors - són transportables. Si en el futur Alta Alella volgués desplaçar-lo a un altre indret de la finca, ho podria fer i el terreny quedaria com era abans”. 
El celler de les aus

Preservar l’hàbitat natural
Per a preservar i observar l’hàbitat natural de l’entorn que l’envolta, el Celler de les Aus compta amb un abeurador dissenyat per l’ornitòleg i enginyer tècnic Jordi Ribas Mares (especialitzat en el comportament dels ocells; enginyeria i creativitat aplicades a la conservació de la natura) amb la col·laboració de Mireia Pujol-Busquets, biòloga.

Una de les tècniques més importants de l’agricultura ecològica és la de mantenir l’equilibri de la naturalesa i que els insectes o animals, que podrien suposar una plaga, estiguin controlats pels seus depredadors. L’abeurador té la funció de facilitar el bany i l’aigua per a hidratar-se a nombroses espècies d’ocells que tenen el seu hàbitat a les vinyes i als boscos de l’entorn. Aquests ocells són depredadors d’insectes o de plantes que podrien esdevenir una plaga per a la vinya i són els encarregats de mantenir l’equilibri.

El disseny de l’abeurador està inspirat en els recollidors d’aigua de la pluja que construïen antany elaboradors de vi. Com els de llavors, està construït com un petit dipòsit que permet emmagatzemar l’aigua durant mesos i amb una rampa que facilita que ocells de diverses mides puguin accedir a ella sense problemes. Els vins del Celler de les Aus reben el nom d’aquests ocells. 
El nou celler d' Alt Alella entre raïms

Procés de l'elaboració
En el vinyer de Can Genís es destinen 4 hectàrees a l’elaboració de vins naturals, 3 d’elles dedicades al cultiu de la Pansa Blanca (Xarel·lo) que dóna lloc al cava AA BRUANT i al vi blanc AA TALLAROL; 0.5 hectàrees de Pansa Rosada (Xarel·lo rosa) per el cava AA CAPSIGRANY i 0.5 hectàrees de Mataró (Monestrell) que dóna lloc al negre AA MERLA i al dolç AA PUPUT. 

Es realitza la poda en verd i la verema és avançada per a la varietat de Pansa Blanca i tardana per la Mataró. És raïm amb una salut impecable, triades i separades una a una, tant en les vinyes com en el celler.
Part del procés per aconseguir els vins més naturals

Alella, a la vanguarda del vins naturals
Alta Alella i la seva denominació d’origen, la D.O. Alella, han estat al capdavant d’una tendència que, encara que sent minoritària, comencen a seguir cellers de tot el món. Fa anys que aquest territori vinícola és pioner en l’elaboració de vins ecològics i naturals i està liderant  amb criteris de paisatge, de sostenibilitat, d’ investigació, de salut i de qualitat.

La regió D.O. Alella és molt més que vins i cellers. En ple litoral mediterrani, és la denominació més petita d’Espanya. Vuit elaboradors es distribueixen les 300 hectàrees de terreny de producció de la zona - 17 de les quals pertanyen a Alta Alella -, i que s’assenten sobre un sòl sorrenc d’origen granític que, unit a les poques precipitacions i a l’alta concentració d’humitat, proporciona al vi una bona acidesa, mineralitat i frescor.

Al segle XX, Alella era el centre d’estiueig de la burgesia catalana. El vi s’elabora a la zona des del temps dels romans (segle III aC) i, en els seus inicis, va ser controlat per les famílies de Barcino, que subministraven inclús a la Cort d’Aragó. Van ser els primers blancs embotellats de renom i van arribar al seu màxim esplendor durant els segle XIX i inicis del XX, època on els vins i caves d’Alella van ser considerats els preferits per la burgesia barcelonina.

A la vinificació no s’addicionen sulfits ni cap altre producte afegit. Per al cava s’aplica un mètode ancestral on no s’afegeix sucre i el tiratge es realitza amb el sucre natural del raïm. S’utilitzen llevats neutres de Champagne per a la segona fermentació.
Alta Alella, a la vora del Mar Mediterani

Alta Alella
Alta Alella és la culminació d’un projecte familiar nascut fa més de vint anys. Està ubicada entre els municipis de Tiana i Alella, a la zona agrícola privilegiada del Parc Natural de la Serralada de Marina. 

La història del celler va començar quan l’enòleg emprenedor Josep Maria Pujol-Busquets, després d’elaborar vins per mig món, va adquirir juntament amb la seva esposa, Cristina Guillén, la finca noucentista de Can Genís. 

Al costat del Mar Mediterrani, que banya la costa a només 2 km del celler, el matrimoni va tornar el seu encant original  a la finca reformant la masia, recuperant els cellers vells, alguns de més de 50 anys, i construint un celler modern, ecològic i actual en el qual hi treballen per produir vins amb vocació de puresa i transparència, que són un viu reflex del terroir i de cada anyada. 

Ara, Alta Alella reforça la seva aposta per l’ecologia amb la inauguració del Celler de les Aus, un projecte de futur que uneix dues generacions, la de Josep Maria i Cristina amb la de les seves filles, Mireia i Georgina Pujol-Busquets Guillén.
Pare i filla, dues generacions i una mateixa passió



ALTA ALELLA
Camí Baix de Tiana, s/n
08328 Alella
Tel:+34 93 469 37 20 Fax:+34 93 469 13 43  www.altaalella.com


Facebook: @Alta Alella-Cava Privat
Twitter: @ALTAALELLA
Instagram: @altaalella