Natàlia Cuadrado, Barcelona
Fa uns dies, Catalunya Gastronòmica va assistir a la
inauguració del nou celler de vins naturals d' Alta Alella. Aquest celler
reforça la seva aposta per l’ecologia amb l’objectiu d’aconseguir vins de
qualitat sense utilitzar sulfit basat en el
coneixement i en l’experiència acumulats al llarg de quatre dècades dedicades
al vi.
Alta Alella està al capdavant en la producció de vins
d’agricultura ecològica de prestigi i pionera en la creació del primer cava
natural de la Península. La familia Pujol-Busquets Guillén ha treballat amb el
compromís d’obtenir vins purs, transparents, que reflecteixin sense maquillatge
l’ànima del paisatge i del territori on es cultiven.
El Celler de les Aus és un projecte de futur que uneix dues
generacions, la de Josep Maria Pujol-Busquets Camps i les seves filles Mireia i
Georgina Pujol-Busquets Guillén. Josep Maria ha lliurat al Celler de les Aus el
coneixement, la tècnica i l’experiència adquirida durant 40 anys dedicats al
món del vi com a director tècnic en cellers de prestigi i com a professor
d’enologia en vàries universitats.
Per aquest motiu, Alfons Soldevila, arquitecte encarregat de
la construcció del celler, va rebre tres premisses clares per a desenvolupar el
projecte: paisatge Mediterrani i compromís amb el Parc Natural de la Serralada
de Marina. En el nou celler s’elaboren vins de qualitat sense utilitzar sulfits
i reben el nom de les aus que habiten en el seu entorn: Bruant, Capsigrany,
Merla, Tallarol y Puput.
Els nous vins tenen el nom de diferents ocells de la zona
Història dels cellers
Per a la família Pujol-Busquets Guillén, la recerca de
l’elaboració de vins cada vegada més naturals neix del seu compromís de
respectar l’entorn on viuen. Segons Josep Maria, “a l’Alta Alella s’hi troba la
nostra casa i és, entre les vinyes, on han crescut les nostres filles”. Des
dels seus inicis, Alta Alella elabora vins ecològics i, fruit de
l’aprofundiment i de l’estudi en aquesta direcció, va néixer fa 10 anys NU (AA
BRUEL), rebatejat ara com AA BRUANT, el primer cava natural de la Península. Els
sulfits són un element aliè al vi i s’afegeixen com un estabilitzador i
antibacterià.
Alta Alella va començar a elaborar aquests vins quan la
terminologia "natural" per definir-los i la legislació per
regular-los encara no existia. Malgrat que aquesta “manera de fer” ha començat
a generalitzar-se durant els últims anys.
“Els estàndards de qualitat havien quedat molt definits sota
criteris molt homogenis. Això ha donat lloc a vins repetitius i que no parlen
de la terra que els veu néixer. Però els consumidors ja han començat a valorar
vins amb ànima, que transmetin la seva anyada, el factor humà i el seu
territori” destaca Pujol-Busquets Camps.
Les diferents vinyes del celler
El nou celler
El nou celler està situat a l’entrada de la finca
noucentista de Can Genís, casa de la família, amb 2.000 metres quadrats
dedicats a la producció del vi natural, entre els que destaca un mirador amb
vistes al Mediterrani i a Barcelona.
L’arquitecte Alfons Soldevila s’ha
encarregat de dirigir el projecte seguint una filosofia basada en
l’eco-disseny, la sostenibilitat i l’arquitectura orgànica respectuosa amb el
medi ambient.
Soldevila destaca “l’ombra i el silenci” com els principals
factors del nou celler: “Per aquesta vall no passa cap carretera. Això és
insòlit en el conjunt de les valls del Maresme i el converteix en un espai
privilegiat que s’ha de preservar”.
Per a construir el celler van fer un tall a la muntanya i
van aconseguir que les parets de sauló (granit arenós), al tenir una inclinació
natural del 30% o el 40%, no necessitessin ni ciment ni murs de contenció,
donat que la construcció s’aguanta per si mateixa. Després, van inserir sis
contenidors reciclats de vaixells del Port de Barcelona. El celler està cobert
per unes malles que, amb el pas del temps, quedaran tapades per fulles de
parra.
Soldevila ha previngut al màxim la contaminació en tot el
procés constructiu, i l’evitarà en el futur mitjançant l’anomenada arquitectura
reversible: “Tots els elements que formen el celler - els bidons de ciment armat,
les malles o els contenidors - són transportables. Si en el futur Alta Alella
volgués desplaçar-lo a un altre indret de la finca, ho podria fer i el terreny
quedaria com era abans”.
El celler de les aus
Preservar l’hàbitat natural
Per a preservar i observar l’hàbitat natural de l’entorn que
l’envolta, el Celler de les Aus compta amb un abeurador dissenyat per
l’ornitòleg i enginyer tècnic Jordi Ribas Mares (especialitzat en el
comportament dels ocells; enginyeria i creativitat aplicades a la conservació
de la natura) amb la col·laboració de Mireia Pujol-Busquets, biòloga.
Una de les tècniques més importants de l’agricultura
ecològica és la de mantenir l’equilibri de la naturalesa i que els insectes o
animals, que podrien suposar una plaga, estiguin controlats pels seus
depredadors. L’abeurador té la funció de facilitar el bany i l’aigua per a
hidratar-se a nombroses espècies d’ocells que tenen el seu hàbitat a les vinyes
i als boscos de l’entorn. Aquests ocells són depredadors d’insectes o de
plantes que podrien esdevenir una plaga per a la vinya i són els encarregats de
mantenir l’equilibri.
El disseny de l’abeurador està inspirat en els recollidors
d’aigua de la pluja que construïen antany elaboradors de vi. Com els de
llavors, està construït com un petit dipòsit que permet emmagatzemar l’aigua
durant mesos i amb una rampa que facilita que ocells de diverses mides puguin
accedir a ella sense problemes. Els vins del Celler de les Aus reben el nom
d’aquests ocells.
El nou celler d' Alt Alella entre raïms
Procés de l'elaboració
En el vinyer de Can Genís es destinen 4 hectàrees a
l’elaboració de vins naturals, 3 d’elles dedicades al cultiu de la Pansa Blanca
(Xarel·lo) que dóna lloc al cava AA BRUANT i al vi blanc AA TALLAROL; 0.5
hectàrees de Pansa Rosada (Xarel·lo rosa) per el cava AA CAPSIGRANY i 0.5 hectàrees de Mataró (Monestrell) que dóna lloc al negre
AA MERLA i al dolç AA PUPUT.
Es realitza la poda en verd i la verema és avançada per a la
varietat de Pansa Blanca i tardana per la Mataró. És raïm amb una salut
impecable, triades i separades una a una, tant en les vinyes com en el celler.
Part del procés per aconseguir els vins més naturals
Alella, a la vanguarda del vins naturals
Alta Alella i la seva denominació d’origen, la D.O. Alella,
han estat al capdavant d’una tendència que, encara que sent minoritària,
comencen a seguir cellers de tot el món. Fa anys que aquest territori vinícola
és pioner en l’elaboració de vins ecològics i naturals i està liderant amb criteris de paisatge, de sostenibilitat,
d’ investigació, de salut i de qualitat.
La regió D.O. Alella és molt més que vins i cellers. En ple
litoral mediterrani, és la denominació més petita d’Espanya. Vuit elaboradors
es distribueixen les 300 hectàrees de terreny de producció de la zona - 17 de
les quals pertanyen a Alta Alella -, i que s’assenten sobre un sòl sorrenc
d’origen granític que, unit a les poques precipitacions i a l’alta concentració
d’humitat, proporciona al vi una bona acidesa, mineralitat i frescor.
Al segle XX, Alella era el centre d’estiueig de la burgesia
catalana. El vi s’elabora a la zona des del temps dels romans (segle III aC) i,
en els seus inicis, va ser controlat per les famílies de Barcino, que
subministraven inclús a la Cort d’Aragó. Van ser els primers blancs embotellats
de renom i van arribar al seu màxim esplendor durant els segle XIX i inicis del
XX, època on els vins i caves d’Alella van ser considerats els preferits per la
burgesia barcelonina.
A la vinificació no s’addicionen sulfits ni cap altre
producte afegit. Per al cava s’aplica un mètode ancestral on no s’afegeix sucre
i el tiratge es realitza amb el sucre natural del raïm. S’utilitzen llevats
neutres de Champagne per a la segona fermentació.
Alta Alella, a la vora del Mar Mediterani
Alta Alella
Alta Alella és la culminació d’un projecte familiar nascut
fa més de vint anys. Està ubicada entre els municipis de Tiana i Alella, a la
zona agrícola privilegiada del Parc Natural de la Serralada de Marina.
La història del celler va començar quan
l’enòleg emprenedor Josep Maria Pujol-Busquets, després d’elaborar vins per mig
món, va adquirir juntament amb la seva esposa, Cristina Guillén, la finca
noucentista de Can Genís.
Al costat del Mar Mediterrani, que banya la costa a
només 2 km del celler, el matrimoni va tornar el seu encant original a la finca reformant la masia, recuperant els
cellers vells, alguns de més de 50 anys, i construint un celler modern, ecològic
i actual en el qual hi treballen per produir vins amb vocació de puresa i
transparència, que són un viu reflex del terroir i de cada anyada.
Ara, Alta
Alella reforça la seva aposta per l’ecologia amb la inauguració del Celler de
les Aus, un projecte de futur que uneix dues generacions, la de Josep Maria i
Cristina amb la de les seves filles, Mireia i Georgina Pujol-Busquets Guillén.
Pare i filla, dues generacions i una mateixa passió
ALTA ALELLA
Camí Baix de Tiana, s/n
08328 Alella
Tel:+34 93 469 37 20 Fax:+34 93 469 13 43 www.altaalella.com
Facebook: @Alta Alella-Cava Privat
Twitter: @ALTAALELLA
Instagram: @altaalella