subir imagen

3 dic 2014

La Fundació Dieta Mediterrània aposta per la producció catalana amb origen

El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha presentat l'IDIME aquest passat dimarts.
La Fundació Dieta Mediterrània, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, ha engegat l’elaboració de l’Inventari de la Dieta Mediterrània (IDIME) un registre documental on es reflecteix el seu patrimoni i que comprèn aliments, receptes, paisatges, activitats de producció, tècniques d’ofici, espais culturals, festivitats i celebracions, per tal de salvaguardar la Dieta Mediterrània com a Patrimoni Cultural Immaterial. 

La primera fase de l’IDIME ja s’ha finalitzat i actualment ja es compta amb l’inventari a les següents regions: Andalusia, Castella La Manxa, Castella i Lleó, Múrcia i Catalunya

Amb l’objectiu de promocionar i fer divulgació entre el consumidor final i professional, la segona fase del projecte IDIME recollirà totes les Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP), les Denominacions d’Origen i Denominacions d’Origen Protegides (DO i DOP), les Especialitats Tradicionals Garantides (ETG) i les Marques de Qualitat (MQ) de Catalunya. 

Acte de presentació de l'IDIME a l'hotel Alimara, Barcelona.
Per tal de reforçar la idea de que aquests productes formen part de la prestigiosa Dieta Mediterrània, la Fundació ha creat un segell que els productors d’aquestes entitats podran afegir en el seu etiquetatge com una garantia pel consumidor. D’aquesta manera, els productes amb certificació d’origen i qualitat catalans podran beneficiar-se del prestigi de la Dieta Mediterrània en pràcticament els cinc continents. 

La restauració del país és un altre dels col·lectius que la Fundació Dieta Mediterrània vol potenciar amb el seu projecte MedDiet. Com en el cas dels productes, els restaurants auditats que fomentin la Dieta Mediterrània podran comptar amb un distintiu ‘MedDiet’, que contribuirà en la seva promoció i atractiu entre els clients, ja siguin locals i/o turistes. 

Els beneficis per a la salut de la Dieta Mediterrània esdevenen un atractiu afegit en tots els aliments i establiments que hi formen part o que la fomenten. Entre d’altres beneficis, l’estil de vida propi de la Dieta Mediterrània preveu malalties cròniques, redueix en un 9% la mortalitat per malalties cardiovasculars, redueix un 6% la incidència de càncer i en un 13% la de Parkinson i Alzheimer.