subir imagen

12 dic 2013

L'anyada 2011 del Viura Cepas Viejas de la Finca La Emperatriz surt al mercat

El celler dels germans Hernáiz a la DOC Rioja presenta Finca La Emperatriz Viura Cepas Viejas 2011, una edició limitada procedent de ceps de més de 65 anys.

Quan l'any 1996 els germans Hernáiz van adquirir la històrica finca de vinya que havia pertangut a Eugenia de Montijo, Emperadriu de França, encara vivien alguns ceps vells plantats de feia temps. Entre aquests ceps, n'hi havia alguns de Viura, la varietat blanca típica de la DOC Rioja. 

A la parcel·lació de la finca que varen realitzar els Hernáiz, es va donar el número 2 a aquesta parcel·la on es mantenien els ceps vells de Viura, i des dels inicis es va tractar el raïm de forma aïllada de la resta perquè es podia suposar que tindria una personalitat diferenciada. L'edat dels ceps i el peculiar terroir de la finca, on sorprèn la duresa i la blancor dels còdols que cobreixen un subsòl sorrenc, imprimeixen a aquesta Viura una caràcter mineral característic i fan que sigui especialment idònia per a l'elaboració d'un blanc de guarda. 

Amb aquests raïms els Hernáiz elaboren el seu Finca La Emperatriz Viura Cepas Viejas, que ara surt al mercat amb la nova anyada 2011, una anyada amb un hivern sec i llarg seguit d'un estiu sense calor excessiva, però un setembre inusualment càlid que va permetre recuperar el retard acumulat en la maduració del raïm. Es van seleccionar els ceps amb un rendiment màxim d'1 kg, i es van veremar a mà el 27 de setembre de 2011. El most va fermentar en bótes de roure francès de primer i segon vi, sempre sense passar dels 17ºC, i hi va romandre 9 mesos més. 

El fruit d'aquestes vinyes velles de Viura el celebren ara l'Eduardo i en Víctor Hernáiz en tastar el seu Finca La Emperatriz Viura Cepas Viejas 2011: els seus torrats i les notes de pastisseria que s'aprecien en nas evoquen la seva criança en bóta, tot i que sense ocultar els cítrics, les fruites blanques i les flors seques. En boca també es gaudeix; ampli, llaminer, gras i alhora fresc i amb nervi. Complexitat i elegància, i un equilibri perfecte entre el carisma d'aquestes plantes velles i la joventut de plantejaments de la propietat en aquesta finca històrica.