subir imagen

10 feb 2016

Els vins de Miguel Torres Chile: homenatge a la vinya xilena ancestral

Celler Miguel Torres
Cellers Torres va oferir dimarts, 26 de gener, a Enofusión, la secció vinícola del Saló Gastronòmic Madrid Fusión, un tast magistral dels seus vins xilens més emblemàtics. Innovació, ecologia i Fair Trade (comerç just) són els tres pilars sobre els que se sostenen els vins que la família Torres elabora al país andí. Vins intensos i aromàtics, de gran qualitat, que han contribuït a posar en valor varietats tradicionals com la país, la muscat i la carignan, i que busquen mostrar aquesta tipicitat i riquesa que ofereix Xile, amb projectes únics, molt vinculats a la terra, que extreuen el millor de cada varietat.

Cellers Torres va ser la primera empresa vitivinícola estrangera que es va establir a Xile el 1979, un país que presenta excel·lents condicions climàtiques i orogràfiques per al cultiu de la vinya, i aliè a certes malalties i plagues que afecten les vinyes de la resta del món. Compta amb un celler a Curicó, a 200 km al sud de Santiago de Xile, i unes 400 ha de vinya pròpia certificades com ecològiques. Elabora actualment prop de 30 referències de vi, que es troben en més de 100 països.

Els assistents al tast, conduït per l’enòloga Núria Barrachina, van tenir l’oportunitat de descobrir i degustar els següents vins de Miguel Torres Chile:

Estelado

Aquest elegant vi espumós, escollit en dues ocasions com el millor espumós xilè (Annual Wines of Chile Awards 2012 i 2013) i elogiat per la crítica internacional, és la materialització d’un repte que es va plantejar la família Torres el 2007: posar en valor la varietat país, la primera varietat xilena per història i extensió –la van introduir els missioners espanyols el s.XVII-, i demostrar que podia utilitzar-se en l’elaboració de vins de qualitat. Estelado va suposar una oportunitat per a molts viticultors i va obrir una nova categoria amb la certificació Fair Trade, o comerç just, que no només assegura que es pagui el raïm a un preu just sinó que proveeix fons per al desenvolupament de la comunitat.

S’elabora amb la varietat país 100% i pel mètode tradicional –fa una segona fermentació en ampolla i criança sobre les seves lies durant 12 mesos. El resultat és un vi diferent, original; de color rosa pàl·lid, amb una bombolla fina i persistent, notes afruitades de fruits vermells i cítrics i un paladar fresc i salvatge, característic de la varietat ancestral país.

Cordillera Chardonnay 2013

Cordillera és el projecte amb què Miguel Torres Chile vol recollir la varietat i riquesa de les valls de Xile: són 7 monovarietals, petites produccions artesanals que busquen expressar la singularitat i personalitat de cada varietat en aquells enclavaments on millor s’ha aclimatat, treballant amb petites parcel·les de vinya.

Cordillera Chardonnay és un vi que neix al Valle de Limarí, a uns 30 km del mar. Mostra una aroma fresca i afruitada, on predominen les notes de préssec, pruna blanca i pomelo, amb notes d’avellana torrada. El paladar és mineral, de gran volum i acidesa elegant amb presència d’aromes afruitades que s’allarguen en boca i que deixen un postgust fresc.

Reserva de Pueblo 2013

Reserva de Pueblo és, després d’Estelado, el nou projecte de la família Torres amb la varietat país, certificat com a Fair Trade com tota la gama Santa Digna. Prové del secà interior de Xile i és un vi molt particular, delicat, fresc i fàcil de beure. De color vermell robí, intens i brillant, desprèn aromes que recorden a fruites com cireres, prunes vermelles i compotes. En boca, mostra bona acidesa, tanins ferms i rústics, característics de la varietat país, que li aporten un final llarg i agradable.

Cordillera Carmenère 2009

Aquest vi neix a la Vall de Curicó, on les nits fredes contribueixen a dotar-lo de concentració i intensitat; de color vibrant, en nas expressa amb esplèndida força el caràcter de la varietat carmènere (fruites del bosc, eucaliptus i cuir), amb notes de torrefacció –llorer i clau-, regalèssia i pebre negre. Mostra gran amplitud en boca i tanins rodons, amb aromes a pa torrat i espècies, que acaben en un postgust llarg. L’anyada 2009 va rebre la medalla d’or a Mundus Vini 2013 i Japan Wine Challenge 2013.

Cordillera Carignan 2011

Aquest va ser el vi inaugural de la col·lecció Cordillera el 1998. Forma part del projecte Vigno, que agrupa des del 2010 als vignadores de Carignan –actualment són 16– amb l’objectiu de posar en valor aquesta varietat; gràcies a això, els vins elaborats amb carignan són avui molt apreciats a nivell internacional. Cordillera Carignan neix al Valle del Maule i és un vi de color robí intens, aroma floral i afruitada, amb indicis de llorer i de menta sobre fons torrats provinents de la bóta. El paladar és ampli, amb un final llarg.

Manso de Velasco 2011

Manso de Velasco és un homenatge al fundador de la ciutat de Curicó, ubicada a la falda de la serralada dels Andes, on la família Torres va decidir construir el seu celler. Neix d’una vella vinya de cabernet sauvignon de 10 ha, plantada el 1902. És un vi de color robí fosc, d’aroma exquisida amb notes clàssiques de confitures de petits fruits negres i matisos de cuir. El paladar mostra gran elegància, amb tanins suaus i prolongats acords afruitats i especiats, que es complementen cap al final, amb fines notes de pa torrat.

Nectaria 2009

Nectaria és un vi de verema tardana, elaborat amb la varietat riesling 100% procedent de les vinyes de Torres a Curicó, quan es veuen afectades pel fong de la botrytis, que pacifica els grans del raïm. El vi que s’elabora posteriorment adquireix un bonic color d’or vell, una aroma elegant, licorosa i un paladar dens i intrigant, amb mil gustos de mel, de flors i d’espècies. L’anyada 2009 va rebre la medalla d’or al Mundus Vini 2012.