subir imagen

15 oct 2015

L’Hotel Hostal Sport estrena un cicle de tastos singulars amb els 5 vins de finca de Catalunya


L’Hotel Hostal Sport reprèn aquest proper dissabte, 17 d’octubre, el cicle de tastos #tastasport amb la novetat que en aquesta edició es realitzaran sessions més singulars, després d’haver viatjat en l’anterior temporada per totes les denominacions d’origen catalanes. Així, l’estrena del calendari de tastos 2015-2016 serà amb un tast inèdit i pioner, el primer a tot Catalunya amb els 5 vins de finca del país. Els vins de finca són a la cúspide de la piràmide de qualitat dels vins catalans i d’acord amb la normativa vigent del Departament d’Agricultura, han d’estar inscrits dins d’una DO, produïts en un entorn determinat d’una extensió inferior a un terme municipal, amb característiques pròpies i el seu nom ha d’estar notòriament lligat a les vinyes de les quals s’obtenen els vins i que tenen per descomptat característiques qualitatives especials. Han de comptar, per altra banda, amb un informi previ del Consell Regulador de la DO corresponent perquè el Departament d’Agricultura de la Generalitat pugui donar el vist-i-plau definitiu. 

A Catalunya només hi ha 5 cellers que elaboren vins de finca i són els que es podran tastar el proper dissabte a l’Hotel Hostal Sport. Els cellers elaboradors són Clos Mogador, Jean León, Vall Llach, Vinyes Domènech i Oller del Mas, de les DOQ Priorat, DO Penedès, DO Montsant i DO Pla de Bages. A la sessió de tast hi assitiran els enòlegs i propietaris dels cellers, així com el director de l’INCAVI, Jordi Bort, que conduirà l’acte. 

El tast ha generat molt interès per ser el primer amb els 5 vins de finca de Catalunya, el que significa poder tastar en una mateixa sessió els vins de més alta qualitat del país que són produccions molt limitades i amb un preu al mercat que justifica la feina i el rigor que hi ha al darrere. La setmana passada es va incorporar al grup selecte de productors, el vi Arnau Oller del celler Heretat Mas Ollé. Cal recordar que els 5 cellers elaboren, en diferents regions vitivinícoles, vins exclusius que són al vèrtex de la piràmide de qualitat del vi català amb denominació d’origen. Les places per assistir al tast de l’Hotel Hostal Sport estan pràcticament exhaurides. 

El programa de tast 
Dia_ Dissabte, 17 d’octubre de 2015 
Hora_ 19h 
Lloc_ Saló Montsant – Hotel Hostal Sport 
Cost_ 20 euros 
Informació / Reserves: comunicacio@hotelspriorat.com 
Aforament limitat_ 30 persones 
Activitat_ Tast impartit pel director de l’Incavi Jordi Bort amb els enòlegs i propietaris dels 5 cellers amb vins de finca de Catalunya: René Barbier (Clos Mogador), Albert Costa (Vall Llach Celler), Joan Ignasi Domènech (Vinyes Domènech), Mireia Torres (Jean León) i Frank Margenat (Heretat Oller del Mas). 

Repertori de vins: 
CLOS MOGADOR – Clos Mogador 
VALL LLACH CELLER – Mas de la Rosa 
JEAN LEÓN – Vinya Gigi Chardonnay 
VINYES DOMÈNECH – Teixar 
HERETAT OLLER DEL MAS – Arnau Oller 

ELS VINS DE LA FINCA
El concepte vi de finca es troba definit a l'article 2 q) de la Llei 15/2002, de 27 de juny, d'ordenació vitivinícola (DOGC núm. 3673, de 9/7/2002). El vi de finca ha de complir amb una sèrie de requisits, establerts en els articles 20 a 27 del Decret 474/2004, de 28 de desembre, pel qual es desenvolupa la Llei 15/2002, de 27 de juny, d’ordenació vitivinícola. 
Els requisits són: 
1) Vi produït en un entorn determinat, amb característiques edàfiques i microclimàtiques pròpies i que produeixen vins amb característiques qualitatives especials, 
2) El nom de la finca queda reservat i no es pot utilitzar per a designar altres vins o productes vitivinícoles, 
3) El vi de finca gaudeix de la mateixa protecció que la DO a la qual pertany, 4) La designació “vi de finca” ha de constar en l’etiquetatge juntament amb el nom de la DO a la qual pertany, 
5) Ha de coincidir el titular de les vinyes amb el del celler, i el procés d’elaboració ha de fer-se en celler ubicat a la mateixa finca o pròxim 
6) Les vinyes i els cellers han de tenir una antiguitat mínima de 5 anys en el registre corresponent de la DO, un rendiment de producció en vinya un 15% inferior al propi de la varietat en la DO i una nota superior del comitè de tast respecte d’altres vins que no tenen aquesta categoria, 
7) Necessitat d’establir una traçabilitat específica integral des de la producció a la comercialització (inclou per exemple control de les pràctiques de conreu, pràctiques culturals per millorar la qualitat del raïm, reg i fertirrigació si és el cas, pressió que no facin possible rendiments superiors a 65 litres per cada 100 kg de raïm, etc) 
8) El celler sol·licitant ha de tenir una trajectòria de prestigi i qualitat en el mercat per un període no inferior de 10 anys, l’envelliment ha de fer-se en bótes de fusta de roure am,b una cabuda màxima de sis-cents litres. 

Pel què fa al nom atorgat serà “vi de finca” o “vi de finca qualificada” en el cas de pertànyer a una Denominació d’Origen Qualificada com és el cas de Priorat.