subir imagen

28 sept 2015

Wine Safari a Riberach

Natàlia Cuadrado, Barcelona

El 17 de setembre, la cooperativa nord-catalana Riberach ens va convidar a celebrar el tancament de la verema del seu cepatge de carinyena grisa amb un "Wine Safari". Molt a prop de Perpinyà vam poder viure en primera persona el procés d' el·laboració d'aquest vi únic, dormir en habitacions-cellers i sopar a un restaurant amb estrella.

La carinyena de Riberach ocupa una superfície de només dues hectàrees. La vinya «El Llagaster», on s’ha tancat la collita, va ser renovada el 2009 i produeix vi des del 2014. S’hi conserven acuradament uns ceps empeltats del 1905 i 1945, que han servit per regenerar la parcel·la. Riberach rescata amb èxit la varietat.

La carinyena requereix paciència perquè que el seu empelt és més difícil que amb altres cepatges, com la Syrah. Luc Richard, proprietari de Riberach, subratlla una característica peculiar: «El planter de carinyena ara està prohibit a la venda a França, per això regenerem els nostres ceps amb mostres anteriors».


Procés 100% vegetal

La producció 100% vegetal de carinyena de Riberach segueix un procés «bio natura», sense addicions químiques. La collita s’organitza el matí perquè la fruita no pateixi temperatures que malmetrien el procés. S’usen caixetes de 12 quilos, per no aixafar la fruita. El vinyater Jean-Michel Mailloles ho explica: « no apilotem el raïm, li evitem estrès. Aquesta mètode genera molta més qualitat ».
El premsatge es du a terme a l’acte al celler de Riberach, en diversos cicles, sota el control de l’enòleg Guilhem Soulignac. Aquest productor a mida destaca que «el procés és natural i estem sempre a l’aguait. Controlem la fermentació al minut, fem una vinificació sensible, que no és cap ciència exacta». 
La carinyena, el cepatge més àcid, no és fràgil a nivell bacteriològic, una característica que agilitza la fermentació. La carinyena de Riberach produeix 20 hectòlitres per hectàrea per al vinyer de 70 i 110 anys, fins a 35 per al vinyer recent.
«Wine safari» tot l’any

El vinyer de Riberach està ubicat davant el Canigó, a Bellestar, poblet de 220 habitants, a 25 mn de l’AVE Barcelona-Girona-Perpinyà a través de RENFE-SNCF en cooperació. 

Amb hotel**** i restaurant premiat, promou una estratègia vinícola amb cepatges de garnatxa, carinyena i syrah. Els seus «Wine safari», per a públics afins, s’organitzen en temps de verema i de repòs vegetatiu del vinyer.
El celler
Al mateix hotel disposen de totes les instal·lacions per produir el vi. Un vi propi, únic i ben fet. Antics vinyers reconvertits per fer realiat el somni d' aprofitar el que tenen en aquestes terres i aconseguir un vi natural i de carinyena gris. Un vi únic.
L' hotel Riberach quatre estrelles
El celler hotel Riberach té l'art de combinar història i modernitat. Un espai reformat al 2005 en un dels pobles més bonics de França. Aquest hotel fa possible relaxar-se a la natura amb totes les comoditats.
Únic i autèntic perquè fa possible dormir a una cambra-celler reconvertida en suite amb unes vistes espectaculars on respirar aire pur però a la vegada poder anar al spa, banyar-se a la piscina natural, fer un "wine safari", turisme o sopar a un restaurant amb estrella.
El restaurant amb estrella Michelin: "La Coopérative"

Hotel quatre estrelles Riberach compte amb el restaurant "le Cooperative" a mans del Xef Lemal amb estrella Michelin i recentment guardonat amb el premi Bocuse d'Or 2015. 

La seva cuina és creativa i mediterrània. 

El restaurant és un lloc extraordinari ja que integra un espai totalment modern i decorat amb gust i d'acord amb les tendències del moment amb un entorn natural i propi del poble de Belésta. Els plats són una mostra d'això també amb la seva presentació moderna però amb la natura sempre present.

Domaine Riberach
2 Route de Caladroy
66720 Bélesta
Telèfon: +33 (0)4 68 50 30 10
Fax: +33 (0)4 68 64 25 99
http://www.riberach.com/