subir imagen

10 may 2014

Ja és aquí Caminito 2013 de Terra Remota, la millor anyada des de que va sortir al mercat

El primer vi de la collita 2013 de Terra Remota ja és al mercat, perquè acaba de presentar-se Caminito 2013, el singular rosat de Terra Remota. Singular perquè es tracta de l'únic rosat de la DO Empordà amb criança, i és que el 20% d'aquest vi ha estat en bótes bordeleses durant 6 mesos; després d'aquest temps s'ha fet un cupatge amb la resta del vi.

L'aposta de Marc i Emma Bournazaeau al seu celler de la DO Empordà ha representat una alenada d'aire fresc en aquesta zona, i Caminito n'és només una mostra. Essent l'elaboració de rosats una de les tradicions més pròpies d'aquesta DO, els Bour
nazeau han creat Caminito, un rosat que dignifica la categoria amb la seva qualitat, perquè no està concebut com un vi menor, sinó com un vi de primera classe. Però a més, els Bournazeau han aportat la seva filosofia i manera d'entendre el vi, allunyant-se dels estàndards i elaborant vins que expressin el caràcter del seu terroir i que alhora responguin a l'estil de vins que els agrada degustar. 

És per tot això que per a elaborar Caminito, tant la viticultura com l'enologia es dirigeixen pensant en l'elaboració d'un rosat. Les varietats amb què s'elabora (60% Garnatxa i 40% Syrah) es cultiven a la finca de la propietat i es veremen en caixes de 10 kg. Quan el raïm arriba al celler, es desrapen els penjolls i passen per la taula de selecció, on es descarten els que no tenen la qualitat desitjada. Un cop al dipòsit -a Terra Remota es practica una vinicultura per gravetat- té lloc la maceració pel·licular en fred per preservar les aromes de les varietats, i a continuació el premsat a baixa pressió en premsa pneumàtica. La fermentació es realitza a temperatura controlada de 18ºC i, en acabat, com ja hem comentat més amunt, un 20% del vi es trasllada a les bótes on romandrà durant 6 mesos. 

És lògic que al final d'aquest trajecte Caminito 2013 no sigui "un altre rosat", sinó un vi on el color recorda a pètals de rosa i l'aroma fruitosa i delicada destaquen en nas, amb una barreja d'aigua de roses, fruites del bosc i litxi. La sensació dolça i fresca que aporta la Garnatxa en boca, acompanyada del perfum de maduixes silvestres fan que aquest vi elegant i gustós enamori a qualsevol. Aquesta anyada, a més, és especialment excepcional, ja que les condicions climatològiques del 2013 van acompanyar i van contribuir a aconseguir els millors raïms d'aquest terroir.