subir imagen

20 abr 2013


Sota els Àngels, vins amb ànima
Un nou celler ecològic i biodinàmic de la D.O. Empordà basat en el respecte per la natura

Un frondós bosc mediterrani envolta vuit hectàrees de vinya densament plantades amb les varietats negres Merlot, Syrah, Samsó, Cabernet Sauvingnon, Carmenere i les blanques Viognier i Picapoll. És el nou celler Sota els Àngels, basat en els principis de l'agricultura ecològica i biodinàmica. Els seus propietaris, Maria J. Polanco i Guy Jones, tenen cura del vinyer i extreuen l'ànima de cadascuna de les seves varietats de raïm, mantenint i millorant l'equilibri ambe l'entorn i la qualitat i l’expressió natural dels seus vins. Seguint aquests principis, s'han elaborat tres vins únics: Desea, Sota els Àngels (negre) i Sota els Àngels (blanc). 


La filosofia de Sota els Àngels 
Maria J. i Guy es van conèixer a Londres i, cansats del ritme de vida frenètic de la gran ciutat, van decidir emprendre, amb el seu fill Lucas, la recerca d'un llocen el qual arrelar-se. D'aquesta manera, van trobar una masia catalana a l'Empordà, en un entorn verge i allunyat de finques adjacents. Van dedicar diversos anys a restaurar-la, tornant-li l'estructura pròpia de les cases rurals del Baix Empordà i la grandesa de l'arquitectura popular, per després dedicar-se de ple a les vinyes i al celler,nuclis centrals del nou projecte.
El vinyer, situat al centre del massís de les Gavarres, és un lloc de culte ple de saber antic que té un marc de plantació de dos metres per un metre,circumstància fonamental per a l'obtenció d'un raïm d'excel·lent qualitat i elaborar vins impregnats dels matisos del seu propi terroir. El seu tret climàtic més característic, amb efectes molt beneficiosos pel bon estat sanitari del cultiu, és el fort vent del nord, la Tramuntana. 
Celler i vinya Sota els Àngels
La verema es realitza en el moment òptim de maduració, de manera manual en petites capses per tal que el fruit arribi al celler en les millors condicions. Després, el raïm es sotmet a l'últim control visual abans que es transformi en vi. L'arquitectura integrada del celler facilita l'elaboració dels vins ecològics amb una climatització natural i uns desnivells perfectament estudiats que permeten treballar aprofitant la gravetat, des que el raïm arriba al celler fins que els vins descansen a la sala de barriques fins el seu procés final.


Agricultura biodinàmica
A Sota els Àngels estan convençuts que la connexió amb la natura i el coneixement d'un mateix són la base per a elaborar bons productes, motiu pel qual van implantar la viticultura biodinàmica, perquè no es tracta només de fer vi, sinó d'una forma de viure en comunicació amb l'entorn i amb la pròpia intuïció.

En procés de tramitació dels segells CCPAE i Demeter que certifiquin la seva producció ecològica i biodinàmica, a Sota els Àngels vaporitzen la vinya amb preparats a base d'herbes medicinals i aigua de pluja, les podes i els tràfecs del vi es fan en dies determinats segons els cicles de la lluna i passegen contínuament entre les vinyes observant el seu estat, alertes a qualsevol senyal que avisi de la necessitat d'actuar.


Els vins de Sota els Àngels

Les tres especialitats de la casa


Sota els Àngels (Negre) és un vi d’un profund color de mores i robins. En nas és intens amb aromes distingits de terrer, d'espècies i de sotabosc molt ben integrats amb l'adob de la fusta. De gran intensitataromàtica i molt elegant, és desitjable i cortès en entrar en boca i enormement persistent. Sota els Àngels (Blanc) és de color groc palla amb aromes florals combinats amblleugers tocs de fonoll i cítrics. És un vi que emociona i inspira paisatge, subtilesa i força; i amb unaexcel•lent evolució en ampolla.



Sota els Àngels (Blanc) és de color groc palla, intens i complex en nas, amb aromes florals combinats amblleugers tocs de fonoll i cítrics. És un vi que emociona i inspira paisatge, subtilesa i força; i amb unaexcel·lent evolució en ampolla.
Desea presenta una capa mitjana amb un color vermell cirera. En nas predominen els aromes primaris, de fruites negres, sobre els especiats per la seva criança. De moderada estructura en boca però amb molta profunditat, té una bona acidesa que li aporta una llarga persistència al final. És una proposta fresca, mantenint la força del terrer.